Használt ruha, üzemanyag, online bevásárlás - erre költöttünk többet

2014. novemberben a KSH második becslése szerint 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.
Napi.hu, 2015. január 29. csütörtök, 09:00
Fotó: Reuters

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. novemberben 769 milliárd forint volt, 33 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,9 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,0 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6 százalékkal volt több, mint 2013. novemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 6,4 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (13,5 százalék), a használtcikk- (8,9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (3,3 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (2,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben (1,9 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (36,1 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma novemberben nőtt, volumene 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 1,6 százalékkal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2015.01.29 12:13

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html