BUX
37350

Használt ruha, üzemanyag, online bevásárlás - erre költöttünk többet

2014. novemberben a KSH második becslése szerint 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Napi.hu, 2015. január 29. csütörtök, 09:00

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. novemberben 769 milliárd forint volt, 33 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,9 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,0 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6 százalékkal volt több, mint 2013. novemberben.A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 6,4 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (13,5 százalék), a használtcikk- (8,9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (3,3 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (2,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben (1,9 százalék).A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (36,1 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.Az üzemanyagtöltő állomások forgalma novemberben nőtt, volumene 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 1,6 százalékkal emelkedtek.