Hasznos trükkök a munkakereséshez

Letagadott diplomák a túlképzettség ellen, elkendőzött munkanélküli évek - egyre elkeseredettebbek a pályakezdők és a 45 év felettiek a munkakeresésekben - derül ki a profession.hu karrier napok tapasztalataiból.
NAPI, 2013. március 13. szerda, 13:29
Fotó: Napi.hu

Két korcsoport tanácstalansága rajzolódott ki markánsan a profession.hu online karrier chat napjain. Az álláskereső portál szakembereinek segítségét kérő több mint 5000 chatelő között legnagyobb számban a pályakezdők és a 45 év felettiek voltak, de meglepően sok GYES-ről visszatérő anyuka is bejelentkezett. Visszatérő probléma, hogy a jelentkezők nem tudják, milyen fizetési igényt írhatnak a motivációs levelükbe egy adott munkakörben, valamint hogy bevallhatják-e, évek óta munkanélküliek.

A Profession.hu szervezésében megrendezett Karrier napok újításaként a munkakeresők három chatszobában kérhettek személyes tanácsokat az oldal szakembereitől. A március 6-7. között feltöltött 2068 önéletrajz közül kiválasztott 500-ról pedig részletes szakmai elemzést is kapnak a szerencsés feltöltők.

Hogyan szereznék gyakorlatot, ha minden munkahelyről azt a választ kapom, hogy csak gyakorlattal rendelkezőket hívnak be interjúra? - Herczku Mónika, a profession.hu karrier tanácsadója szerint ezt a kérdést teszi fel szinte minden pályakezdő. A segítséget kérő több mint 5000 chatelő közel fele közülük került ki. "Egyre érezhetőbb a 45 év feletti munkakeresők indulata is, a második legnagyobb csoportot ők alkották. Életerős, komoly tapasztalattal rendelkezők maradtak munka nélkül 2-6 évig, akik nem szívesen ismernék ezt be a jelentkezések során. A GYES-ről visszatérő anyukák pedig trükkök után érdeklődtek, hogyan írják be az otthon töltött éveket, hogy ne derüljön ki, kisgyermekük várja őket délután" - mondta a tanácsadó.

A szakértőgárdától sok esetben kérdezték, hogyan írják be a feketén végzett munkákat önéletrajzukba, hogyan rejtsék el a munkanélküliként elöltött éveket, és hány diplomát merjenek bevallani, hogy ne számítsanak túlképzettnek. Meglepő volt, hogy a sok érdeklődő közül senki sem tervezett külföldön munkát vállalni, és hogy legtöbben jelentősen magasabb fizetési igényt írtak volna be, mint ami a piaci trendek alapján elvárható. A pályaelhagyók kérdéseire a szakemberek egyöntetű válasza, hogy interneten érdemes utánajárni a legkeresettebb szakmáknak és ez alapján kell tovább képezni magukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK