Hat embernek ad munkát az államadósság-csökkentő alap

Az egymillió új munkahelyből hatot kipipálhat a kormány, ők lesznek az államadósság csökkentő alap igazgatói és fb-tagjai. Feladatuk annyi lesz, hogy a bevételeket átutalják.
Papp Zsolt, 2011. április 29. péntek, 10:32
Fotó:

Gőzerővel folyik a Rédly Elemér győri plébános ötletének megvalósítása az "Összefogás az államadósság ellen" nevű alap létrehozása. A plébános személyes vagyonából egy millió forintot ajánlott fel az államadósság csökkentésére - ebből az ötletből kiindulva a kormány intézményesíttette az ötletet. Az alapba magán és jogi személyek adományokat fizethetnek, amit az szja vagy az ekhó alapjukból leírhatnak, míg a cégek esetében társasági adókedvezményt kaphatnak - legalább is a parlament előtt fekvő törvényjavaslat szerint.

Eközben a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent az alap működését szabályozó kormányrendelet, eszerint az alapot három fős irányító testület és három fős felügyelő bizottság igazgatja. A két testület a munkájáért sem díjazást, sem költségtérítést nem vehet fel.

A rendeletből az is kiderül, hogy az irányító testület nem fog megszakadni a munkában, mivel a befolyó bevételeket három napon belül tovább kel utalni a "Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap" számlájára. Az utalásokért az iránytó testület elnöke felel - akit majd Matolcsy György gazdasági miniszter jelöl majd.

Ez utóbbi alapot azért hozta létre a kormány, hogy a magánpénztárak államosításból befolyó összegeket ezen keresztül folyassa a költségvetésbe - illetve adja át az államadósság kezelőnek az államadósság csökkentésre.

A rendelet kimondja, hogy az alap bevételeit kizárólag államadósság csökkentésre lehet fordítani, ugyanakkor ha a bevételei Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek - akkor az nem garantálható teljes mértékben, hisz ez az alap 530 milliárd forintot az idei költségvetésbe befizet - és ezt a pénzt folyó kiadásokra fordítják - vagyis azt föléli az állam.

A rendelet szerint az alapba befolyó összegekről tájékoztatni kell közvéleményt az interneten keresztül.

HOZZÁSZÓLÁSOK