BUX
38240

Hat évre enyhítették Zuschlag büntetését

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon hat évre ítélte Zuschlag Jánost csalásért és más bűncselekményekért. Az új ítélet enyhítette a büntetést, az egykori szocialista politikus elsőfokon 8,5 évet kapott közpénzek szabálytalan felhasználásáért. Az ítélőtábla is fenntartotta azt a minősítést, hogy Zuschlag János és társai bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket - írja az Index.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 10:54

Az MSZP egykori országgyűlési képviselője csalásért és más bűncseleményekért elsőfokon nyolc és fél év börtönt kapott. A vád szerint a politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve pénzt a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A szokatlanul súlyos büntetést a tárgyalást lefolytató kecskeméti bíróság azzal indokolta, hogy Zuschlag János és tizenöt vádlott-társára bűnszervezetbe tömörülve szerezték meg a minisztériumi pályázatokon a támogatásokat, amit aztán nem a pályázatokban szereplő módon költöttek el.

Az első fokú bíróság Fodor Endre tanácsvezető bíró irányításával nemcsak Zuschlagra, hanem egykori társaira nézve is kemény ítéletet hozott: egyetlen vádlottat mentett fel, a többi tizennégy szereplőre viszont összesen több mint 41 évnyi büntetést szabott ki.

A pontosan tíz hónapja született ítélet ellen kettő kivételével mindenki fellebbezett. Zuschlagék egyhitést, az ügyészek súlyosbítást kértek. Az ügyészség 12 évre küldte volna börtönbe a volt szocialista politikust. Bűnszövetkezetben elkövetett cselekményekért 15 év a maximálisan kiszabható büntetési tétel, így az elsőfokú ítéletet Zuschlag János esetében egy évvel a középérték fölé lőtték be.

A tavalyi országgyűlési választás előtti hetekben kihirdetett ítéletről több jogi szakértő is úgy vélekedett, hogy kissé elltúlzott, hiszen a hazai bírósági gyakorlat szerint nyolc évet meghaladó börtönt az emberölési ügyekben szokás kiszabni, enyhébb ítélet is jelzés értékű lehett volna a politika számára, ráadásul az anyagi kárt nagy részt megtérítették.

Zuschlag a szegedi fellebbviteli eljárásban az utolsó szó jogán elmondott beszédében azzal érvelt, hogy az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni. Az egykori szocialista politikus szerint nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást, ezért a rá kiszabott nyolc és fél éves börtönbüntetést aránytalanul súlyosnak tartja.