Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend Rogán Antal tegnapi, ATV-s megjegyzésérére, amely szerint a kormányban nem tudják eldönteni, ez az egész ügy vicc vagy komoly-e, most azt mondta el, hogy teljesen komoly, ami történik - írja a 444.hu.

Kiderült még, hogy a hat érintett személy kormányalkalmazott, vagy kapcsolatban áll a kormánnyal. Neveket a kormánynak nem adott át Goodfriend, de szerinte a kormány tudhatja kiről van szó, ha a kormánytisztviselők jelezték, hogy ez történt velük. Lázár János Miniszterelnökségért felelős miniszter ma a nemzetbiztonsági bizottság ülésén azt mondta, hogy nincs információja arról, hogy bárki jelezte volna, hogy kitiltották.

Az ügyvivő elmondta azt is, hogy régóta aggódnak Magyarországért, és a helyzet egyre romlik, ez szerinte a baj. "Most jött el az idő, hogy tegyünk is valamit, és ne csak beszéljünk erről a problémáró." - tette még hozzá Goodfriend.

Az Index tudósítása szerint Andre Goodfriend megismételte, először október 6-án, hétfőn tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot, és beszelt meg találkozót Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkárral. Elmagyarázta neki, hogy a 7750-es elnöki rendelet értelmében, hogyan működik a kitiltás, és pontosan miről is van szo. Az USA-ból kitiltottak neveit nem árulta el Magyarnak, de azt igen, hogy felvették a kapcsolatot az érintett magánszemélyekkel. Mivel köztisztviselőkről is van szó, ezért tájékoztatták a külügyet. Október 13-án Szijjártó Péterrel is megbeszélte Goodfriend ugyanezt, ezt a találkozót a magyar fél kérte. Vízummentesség van Magyarországon, már csak ezért is szóltak az érintetteknek, hogy ne a repülön és az USA-ban vegyék észre, hogy nem léphetnek az országba - írta az Index.