Hatalmas autóbeszerzés kavarta meg a magyar piacot

Teljesen megkavarta a hazai autópiacot egy komoly állami beszerzés.
Szász Péter, 2015. november 2. hétfő, 15:33
Fotó: Napi.hu

Szédítő növekedést mutatott októberben a hazai újautó-piac: 8201 darab, 33 százalékkal több személyautót helyeztek forgalomba éves bázison - derül ki a Jato Dynamics adataiból. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy hirtelen pénz hullott az emberek ölébe, az elemzőcég hozzáteszi, hogy a növekedés egy hatalmas "állami" közbeszerzés eredménye. A típusok alapján arra lehet következtetni, hogy a tanyagondnoki szolgáltatást segítő falubusz-beszerzések dobták meg a számokat. A mikrobuszokat és terepjárókat az önkormányzatok szerzik be európai uniós forrásból, s erre az idén 15 milliárd forint áll a rendelkezésre. (A járműbeszerzéshez a települések a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól kaphattak 100 százalékos támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap még megmaradt forrásaiból.)

Ez látszik a legkedveltebb típusok listáján is. A Skoda Octavia, Opel Astra, Ford Focus, Suzuki Vitara uralta hazai autópiacon ugyanis októberben olyan autók kerültek be a top 10-ben, mint a Volkswagen Transporter (472 darab), az Opel Vivaro (393 darab) és a Renault Traffic (373 darab) személyautó változata.

Ma is átadtak falubuszokat
Hétfőn több mint 80 darab Opel Vivarót adtak át Győrben, amelyet a falubusz-program keretében vásároltak és a falugondnoki szolgáltatást fogja segíteni. A fenti MTI-képen Szabóné Németh Ágnes, Hédervár polgármestere veszi át a kisbuszt.

Hogy ezek a volumenek ilyen mértékben képesek voltak megkavarni az újautó-piaci statisztikákat, az arra is rávilágít, hogy a magyar piac milyen elképesztően kicsi.

Ezekkel a volumenekkel a három kisbusz a 2-4. helyet szerezte meg októberben, ugyanis a Suzuki Esztergomban gyártott terepjárója, a Vitara olyan népszerű, hogy azzal senki sem tud versenyezni. A kocsiból 722 darab kelt el a 10. hónapban.

A top 10 többi modelljét tekintve nagy meglepetés nem ér minket: Octavia, Focus, Astra, Golf, Swift. A kakukktojás talán a VW Passat lehet, amelynek nemrég mutatták be a következő generációját, ezért a hazai - nyilván főleg a céges - vásárlók körében nagyon népszerű.

Ha az első 10 hónap összesített adatait nézzük, akkor már inkább leképeződik a hazai vásárlók - és a céges flottamenedzserek - ízlése, ugyanis élen a letaszíthatatlan Octavia áll, majd a Suzuki Vitara, a német alsó-közép kategóriások, a Suzuki Swift, a Dacia Duster, a Fiat 500 (ez kevésbé része a hazai utcaképnek), a VW Passat és az Opel Corsa következik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.13 14:22

@teuton:
A Magyar AutóPiac Jobban Teljesít!

Kérdés még van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.11.13 13:58

Hol maradnak a fideszberenc kommentelök? Most miert nem mocskoljak azt az utalatos Uniot, hogy milliardokat ad autovasarlasra? Persze jo magyar szokas szerint nem minden önkormanyzat fogja kapni es nem barmelyik kereskedönel lesz megrendelve, csak az vehet reszt a penzosztasban, aki közel van a mutyihoz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html