Egy készülő jogszabály értelmében több száz önkormányzatnak kell bölcsődét létrehoznia a következő három évben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Ambiciózus célkitűzésünk van: a férőhelyeket 2018-ra 60 ezerre szeretnénk növelni. Ez jelentős, 12 ezer férőhelyet jelentő növelést tűztünk ki célul. Bölcsődei, óvodai férőhelyek fejlesztésére különböző európai uniós forrásokból százmilliárd forintos nagyságrendű összeg áll majd az elkövetkező években a rendelkezésre. A működtetés finanszírozása több korábbi törvénymódosításnak köszönhetően 20-25 százalékkal javult - hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A célunk a jövőben is az, hogy olyan támogatást nyújtsunk az önkormányzatoknak, a fenntartóknak, az üzemeltetőknek, amelynek köszönhetően ők is motiváltak abban, hogy megoldják a kisgyermekek napközbeni felügyeletét - tette hozzá Novák.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az új bölcsődei férőhelyek szükségességét a női foglalkoztatottság rekord adataival indokolta. A jövő évtől az édesanyák már fél éves kortól visszamehetnek dolgozni, ezért egyre nagyobb az igény a 0-3 éves kor közötti gyerekek napközbeni felügyeletére. Ezért úgy gondoltuk, hogy mindenképpen szükséges átnézni ezt a területet, és sok esetben könnyítéseket vagy a lehetőségek szélesítését a törvényekbe beiktatni - mondta a politikus.

A módosítás értelmében létrejönnének mini és munkahelyi bölcsődék is, de a települési önkormányzatok is kötelezhetőek lennének bölcsődei férőhelyet létrehozni, ha azt öt, három évesnél fiatalabb gyermek családja igényli.