A New York-i régió ipari aktivitása hatalmasat esett júniusban a New York Fed Empire State feldolgozóipari indexe szerint. Az adatok tanúsága szerint -7,8-ra esett az index a májusi 11,9 pont után - a mutató november óta először nézett be a negatív tartományba. A júniusi visszaesés ráadásul váratlan is volt: az elemzők azzal számoltak, hogy a mutató 13,3 pontra kúszik.

Az adat összetevőit vizsgálva is gyenge lett: a foglalkoztatottsági részindex 15 pontot esett és az új megrendelések, szállítások indexe is a negatív tartományba esett.

Inflációs adatot is publikáltak szerdán, ami szintén rosszabb lett a vártnál. Májusban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban áprilishoz képest, főleg az élelmiszerek, ruházati cikkek, gépkocsik és a lakásárak emelkedése fűtötte az indexet. Az energiaárak 11 hónap után ugyan csökkentek májusban, ám ez nem tudta megfékezni a drágulást.

A maginfláció 0,3 százalékkal nőtt a tengerentúlon, ami a legnagyobb emelkedés 2008 júliusa óta. Az elemzők a publikáltnál valamelyest enyhébb drágulással számoltak: a fogyasztói árindextől stagnálást, míg a maginflációs mutatótól 0,2 százalékos pluszt vártak.

Éves alapon 3,6 százalékkal drágult az élet az Egyesült Államokban - 2008 októbere óta nem tapasztaltak ekkora mértékű drágulást a tengerentúlon.