A legutolsó adatok alapján több mint 200 ezer magyar egyéni vállalkozó és mintegy 23 ezer társas vállalkozó választotta a 2013-ban bevezetett, nagyon kedvezményes katás adózási rendszert. A NAV januári statisztikája szerint az elmúlt négy évben megháromszorozódott a katások száma. A rendszer lényege, hogy havi 50 ezer forintnyi adót kell befizetni, a 8 millió forintos éves bevételhatárig minden adót le lehet így tudni, az emelt szint pedig 75 ezer forint.

"Több százezer katás vállalkozó menetel a nyugdíj felé úgy, hogy éhen hal idős korában, ha csak nem tesz valamit a kormány enne elkerülésére" - nyilatkozta a Magyar Hang hetilapnak Vadász Iván adószakértő. Ő úgy látja, hogy bár Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője, az általa kínált megoldás nem kielégítő.

Az MKIK ugyanis - négy kidolgozott forgatókönyvében - többek közt azt javasolja, hogy emeljék másfélszeresére a havi 50 ezer forintnyi adókötelezettséget. Az adószakértő számítása alapján ugyanis a jelenlegi mértékkel 94 400 forintnyi bruttó jövedelmet figyelembe a nyugdíj kiszámításakor a katásoknál, ha havi 75 ezer forintra emelik a küszöböt, az 158 400 forintos jövedelemnek felel meg a kalkulációban. Ennek a 80 százaléka után jár majd az öregségi nyugdíj. A mostani szint alulmúlja a 138 ezer forintos bruttó minimálbérét is.

Problémát okoz az is, hogy az 50 ezres befizetéskor ledolgozott öt évenként csak négy évet számolnak el szolgálati időnek. Így a várható nyugdíj 35-50 ezer forint közé fog esni. Ha 75 000 forintra emelik a tételt, akkor 15 000-20 000 forint pluszbevétel jöhet majd időskorban.

"A kisadózókon inkább az segítene, ha a kormány újragondolná az adóztatást, és egy állandó, alacsony kulcsú, kedvezménymentes rendszert dolgozna ki, ahol a jelenleginél jóval kisebbek a munkabérre rakódó terhek" - véli a szakértő. Gond az is, hogy az öngondoskodási lehetőségek - önkéntes nyugdíjpénztári tagság például - a kata esetében nem vehető igénybe kedvezményekkel együtt, így a magas költségek miatt kevesen is választják.

A fotó forrása: Shutterstock.