Hatalmas összeget utal Brüsszel Magyarországnak

Júniusban, akár már a hónap elején átutalhatja az Európai Bizottság a magyar költségvetésnek az aszfaltvita miatt visszatartott és a pénzügyi korrekcióval csökkentett kifizetéseket - értesült a BruxInfo.
portfolio.hu, 2016. május 30. hétfő, 11:55
Fotó: Reuters

A brüsszeli lap információi szerint összesen 1,4 milliárd eurós folyósítás várható rövidesen, ebből 863 millió euró az az összeg, aminek a kifizetését az Európai Bizottság különböző okok miatt megszakította vagy felfüggesztette. Aszfaltügy és a szociális infrastruktúra programnál zárolt kifizetések 840 millió eurót tesznek ki. Az aszfaltügyi pénzt egy összegben fizetnék ki, végleg pontot téve ezzel egy közel három éve tartó vita végére, amelynek lezajlásáról éppen a közelmúltban tett közzé anyagokat a bizottság - idézi a Portfolio a Bruxinfót.

Bár a lap nem bontotta tovább, hogy a 840 millió euróból mennyi kötődik ténylegesen az aszfaltügyhöz, de vélhetően csaknem teljes egésze, ami közel 260 milliárd forintot jelent. Ez viszont sokkal kisebb, mint amit az aszfaltügyi politikai megállapodás nyomán néhány hete az egyik Kormányinfón Lázár János miniszter mondott (500 milliárd forintról beszélt).

Brüsszeli várakozások szerint nyáron érkezhetnek meg az első kifizetési igénylések Magyarországról a 2014 és 2020 közötti felzárkóztatási keret terhére, azaz a pénzügyi ciklus hivatalos indulásához képest 2,5 éves csúszással (jelenleg itthon a kifizetések volumene 52,4 milliárd forint, így tehát tömeges számlakiküldés és nagy összegű folyósítás még nem várható).

A 2,5 éves csúszás nem magyar specifikus jelenség, hiszen a lap információi szerint eddig mindössze egy-két uniós tagállam küldött csak ilyen fizetési igénylést, tekintettel arra, hogy az operatív programok többségét csak 2015 első felében véglegesítették (ezekhez képest időigényes, mire számlát tudunk kiküldeni)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.05.30 21:42

@lomb:

Olyan símogatóan jó is ezt olvasni: liberálbolsevik helytartók...

Hú...

És az adatok: minden a helyén van, nagyon pontosan.

Mennyit vittek ki: "242 milliárd dollárnyi lóvét"...

Kik?

A liberálbolsevik kapitalisták.

Vagy maguk a helytartók?

Az izgalmas állítás lenne, de nem, lomb idáig nem jut el.

Hát akkor?

Kivitték a liberálbolsik, mert a helytartóik engedték. Évente 50 milliárd dollárnyit.

Ennyi volt a nettő tőkekivitel.

Vajon az MNB szerint is? Nem, biztosan nem.

Mindegy,

Érdekesebb a lopás összegének relativizálása és minimalizálása.

"Tételezzük fel - a bizonyítás az bizony, bizony mindig elmarad - igazuk van. Mennyit is "lophattak" el? 22 milliárd ejrónak a kb. 2/3-a maradt a fidesz kormányzása idejére. Az kb. 14-15 milliárd ejró. Tételezzük fel, hogy - mint sivítják - ennek 20%-át "ellopják". Mennyi ez? 3 milliárd ejró? Kb. 3,5 milliárd dollár? "

Milyen 22 milliárd dollárról van itt szó?

Honnan kapta az ország ezt a pénzt?

Ha csak 3.5 milliárdnyit loptak, az nem lopás?

Nagyon szeretem ezeket az önleleplező, mérhetetlenül furkó hozzászólásokat.

Nem is kell mást tenni, mint olvasgatni őket - és hányni tőlük...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.05.30 21:29

@CABI333:

...cabika ...mit mondtál pontosan?

...tudod...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CABI333, 2016.05.30 20:00

sok gyöpös lassan kikopik... azt talán nem a nyugat érdeke lesz az első Magyar létére!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.05.30 18:35

@krix: Nem egészen! Számolgassunk csak...

A liberálbolsevik helytartók uralkodása alatt 242 milliárd dollárnyi lóvét lovasítottak meg az országból.
Mivel nyertek a liberálbolsevik helytartók 2002-ben? A - szerintük - 800 millió Ft-ot kitevő ezüsthajós szerződés mantrájával. Micsoda korrupcijóóóó vót az mán!
2014-es választásokat követően ismét a legegyszerűbb és leghatásosabb fegyvert vetették be. Korrupcijóóóó - süvöltik és azt gondolják mindenki beveszi ezt a - náluk jól bevált - maszlagot. Azt nyerítik - minden médiájukon keresztül (sajnos nem kevés van a kezükben) - hogy az Eu-s lóvét a zorbánék ellopják. Tételezzük fel - a bizonyítás az bizony, bizony mindig elmarad - igazuk van. Mennyit is "lophattak" el? 22 milliárd ejrónak a kb. 2/3-a maradt a fidesz kormányzása idejére. Az kb. 14-15 milliárd ejró. Tételezzük fel, hogy - mint sivítják - ennek 20%-át "ellopják". Mennyi ez? 3 milliárd ejró? Kb. 3,5 milliárd dollár? Hol van ez az összeg a liberálbolsevik helytartók fosztogatásától, dúlásától? Hol van ez az összeg a 242 milliárd dollártól?
Ráadásul a 242 milliárd dollárnyi elsíbolt lóvé a világon a második legmagasabb összeg, amit kiraboltak egy országból, plusz kb 100 milliárd ejró adósságot halmoztak fel a bohócok, a megbokrosodottak, a kappanhangúak, a meggymagosok, a libákat kedvelők.
Hol lehetnénk ilyen kiváló vezetők, naggggyon-naaaagy tudású politikusok nélkül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.05.30 16:43

Nagyszerű, jön a pénz.

A manóba is: kevesebb, mint Lázár (!!) ígérte(!!!)

Ha jól számolom - a fele.

Akkor most akár meg is mondhatná valaki: mekkorát is buktunk ( mi, nem a "vállalkozók", barátaik és barátaik barátai ) ezzel az aszfaltos bulival.

Ha a felét a várt összegnek és a várt összeg erejéig szóltak a kötelezettségvállalások, amelyeket a magára adó, pontosan fizető kormányzat teljesített is, akkor ez a hiány 250 milliárd Ft.

Rosszul számoltam?

Javíts ki, légy szíves.

Ha nem, mondd meg, hol számolták/számolják el a hiányt/ráfizetést, kell-e emiatt hitelt felvenni és nőtt-e valamilyen módon a 250 milliárdos ráfizetés miatt az államadósság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html