A brüsszeli lap információi szerint összesen 1,4 milliárd eurós folyósítás várható rövidesen, ebből 863 millió euró az az összeg, aminek a kifizetését az Európai Bizottság különböző okok miatt megszakította vagy felfüggesztette. Aszfaltügy és a szociális infrastruktúra programnál zárolt kifizetések 840 millió eurót tesznek ki. Az aszfaltügyi pénzt egy összegben fizetnék ki, végleg pontot téve ezzel egy közel három éve tartó vita végére, amelynek lezajlásáról éppen a közelmúltban tett közzé anyagokat a bizottság - idézi a Portfolio a Bruxinfót.

Bár a lap nem bontotta tovább, hogy a 840 millió euróból mennyi kötődik ténylegesen az aszfaltügyhöz, de vélhetően csaknem teljes egésze, ami közel 260 milliárd forintot jelent. Ez viszont sokkal kisebb, mint amit az aszfaltügyi politikai megállapodás nyomán néhány hete az egyik Kormányinfón Lázár János miniszter mondott (500 milliárd forintról beszélt).

Brüsszeli várakozások szerint nyáron érkezhetnek meg az első kifizetési igénylések Magyarországról a 2014 és 2020 közötti felzárkóztatási keret terhére, azaz a pénzügyi ciklus hivatalos indulásához képest 2,5 éves csúszással (jelenleg itthon a kifizetések volumene 52,4 milliárd forint, így tehát tömeges számlakiküldés és nagy összegű folyósítás még nem várható).

A 2,5 éves csúszás nem magyar specifikus jelenség, hiszen a lap információi szerint eddig mindössze egy-két uniós tagállam küldött csak ilyen fizetési igénylést, tekintettel arra, hogy az operatív programok többségét csak 2015 első felében véglegesítették (ezekhez képest időigényes, mire számlát tudunk kiküldeni)