Philip K. Dick elégedetten csettintene a magyar kormány terveit látva

Már 2021 végétől "autonóm robotrajokkal" és drónokkal erősítené a kormány a déli határok védelmét - derül ki a nemzeti határigazgatási stratégiából a Népszava írása szerint.
Domokos László, 2019. augusztus 28. szerda, 09:24
Fotó: Shutterstock

Akár már 2021 végétől robotokat vetne be a déli határ őrzésénél a kabinet - derül ki a kormány.hu-ra feltöltött Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája nevű dokumentumból.

A hatvanoldalas dokumentum szerint Magyarország részt vesz az úgynevezett határőrizet célú autonóm robotrajok kifejlesztésében. A stratégiában szerepel utalás arra is, hogy a nemzetközi szintű k+f projektek eredményeit legkésőbb 2021 végéig "integrálni szükséges a feladatellátásban".

Az már a rendőrség honlapjáról derül ki, hogy a robotrajok technikai kialakítása 2017 óta tart. A Roborder névre keresztelt határvédelmi rendszert az EU Horizon 2020 alapja támogatja. A Roborder konzorciumban Magyarország mellett ott van több tucat európai ország és szakmai, rendvédelmi szervezet. Magyar részről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 83,7 millió forinttal szállt be a fejlesztésbe, a szakmai munkában pedig a Magyar Közszolgálati Egyetem (MKE) is részt vesz - írta a napilap.

A Roborder rendszer működésére vonatkozó adatok jó része minősített, azaz titkos információ. Annyi tudható: a rendszer földi mozgó robotegységekből - például kis, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből - és megfigyelő drónokból áll majd. A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e "élőerős erősítést" küldeni a helyszínre.

A folyamatos toborzás ellenére sincs elég rendőr, olykor már katonák, polgárőrök segítenek be a határokon - ennyiből érthető, hogy az Orbán-kormány gőzerővel készül a robotok bevetésére. Másfelől viszont nem látszik különösebb ok a nagy készülődésre, a stratégiából ugyanis az derül ki, hogy valójában már a kormány szerint sincs migrációs válsághelyzet - írta a Népszava.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.08.28 15:16

Ez olcsóbb, mint ha megfizetnék rendesen a rendőröket?!

Hadd nyomorogjon a kezdő rendőr, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html