Nagy változás jön több határátkelőnél

A kormány döntése értelmében a belső schengeni határon eltűnnek a folyamatos haladást gátló építmények, míg a külső schengeni határátkelők egységes arculatot kapnak.
Németh Géza, 2019. július 27. szombat, 12:58
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kiemelt fejlesztési célként jelöli meg a következőket:

 

  • a belső schengeni határokon a meglévő, használaton kívüli határátkelőhely-épületek és környezetük teljeskörű rendezését (akadálymentesítését),
  • a külső schengeni határokon lévő határátkelőhelyek felújításával kapcsolatos teendők elvégzését,
  • a közúti határátkelőhelyek egységes építészeti (arculati) megjelenésére vonatkozó koncepció kidolgozását.

 

Az akadálymentesítést jövő év június végéig kell megtervezni és erre 596 millió forintot szán a kormány. Az akadálymentesítés után a határhoz tartozó ingatlanok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

Egységes arculat

A külső schengeni határátkelőket pedig egységes építészeti koncepció alapján építik át, illetve újítják fel. Ennek az előkészítését jövő év október végéig kell elkészíteni és 180 millió forint áll erre rendelkezésre.

A külső schengeni határon 29 átkelő szerepel a teljes körű felújítással, karbantartással érintett átkelőhelyek listáján. Ezek a következők: Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs, Csengersima, Vállaj, Nyírábrány, Létavértes, Ártánd,  Méhkerék,  Gyula, Battonya, Nagylak, Kiszombor, Tiszasziget, Röszke (az 5. sz. főúton és az M5-ös autópályán lévő átkelő is), Ásotthalom, Tompa, Bácsalmás, Hercegszántó, Udvar, Beremend, Drávaszabolcs, Barcs, Berzence, Letenye (az M7 autópályán és a 7-es főúton lévő átkelő is).

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.07.28 07:11

Lenyűgöző a találékonyság mindenféle pénzellopási lehetőségek megtalálásáraz, kitalálására! A tervezés félmilliárd, a többi akár el is maradhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html