A hétvégi iskolák számára hirdetett pályázatra a tavalyi évinél jóval többen - 360-an - jelentkeztek, a pályázatok kiértékelése most zajlik - közölte a miniszteri biztos.

A magyar kormány gesztusértékű támogatást tud nyújtani a hétvégi magyar iskolák számára, amelyek önszerveződő alapon, szülők kezdeményezésére alakulnak meg, és a helyi magyar közösség anyagi hozzájárulásából működnek. A nemzetpolitikai államtitkárság 2017-ben kérdőívben fordult a világban működő több mint 200 hétvégi magyar iskolához, hogy felmérje, milyen támogatásra lenne leginkább szükségük.

Ezt követően osztottak szét 2018-ban 100 millió forintot célzottan hétvégi iskolák, 300 millió forintot pedig diaszpórában működő magyar szervezetek között. 2019-ben pedig összesen már 500 millió forintot szánnak erre a célra - mondta Szilágyi Péter.

A hétvégi iskolák a pénzt jellemzően tantermek bérlésére, taneszközök és könyvek beszerzésére, valamint az ott dolgozó pedagógusok bérkiegészítésére használják fel. Az a tapasztalat, hogy egyre több szülő íratja be gyerekét hétvégi magyar iskolába, amelynek abban van fontos szerepe, hogy a diaszpórában élő gyerekek megismerjék a magyar nyelvet és a magyar kultúrát a többségi társadalomban. Egyes helyeken - New Yorkban és Buenos Airesben például - több évtizedes múltra tekintenek vissza a hétvégi magyar iskolák, de van, ahol ezek nagyon fiatal intézmények, mert pár éve magyar családok érkezésével számos új diaszpóra-közösség jelent meg - írta az MTI.