Határon túliak betegellátásáról kérdezték - ki nem találná, mit válaszolt az államtitkár

Hány ukrán állampolgár vette igénybe a magyar egészségügyet az 1962 évi szovjet-magyar egyezmény alapján? - tette fel a kérdést Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek Oláh Lajos független képviselő. A meglepetésszerű válasz Balog helyett ismét Rétvári Bence parlamenti államtitkártól érkezett.
Szepesi Anita, 2018. február 10. szombat, 13:36
Fotó: Napi.hu

Rétvári legelőször is sietett tisztázni, "hogy a hivatkozott egyezményt annak a pártnak a jogelődje kötötte, melynek a kérdező is képviselője volt".

Ezután leszögezte: "A Kormány arra törekszik, hogy az időközben már elavult, területi elvű szabályozási rendszeren nyugvó magyar szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezéseit egy modern, az arányos teherviselés elvét követő szociális biztonsági egyezménnyel váltsa fel, azonban jelenlegi ukrán hozzáállás jelentősen megnehezíti a párbeszédet, melyet jól példáz az oktatási törvény ügye is."

Elárulta azt is, hogy ilyen adatok a minisztérium nem gyűjt.

Végül pedig alaposan helyretette a kérdezőt: "A saját kormányaik által változatlanul hagyott jogszabály kritikája nem más, mint egy
reménytelen helyzetben lévő párt kétségbeesett próbálkozása."

Ha teljes válaszra kíváncsi, itt elolvashatja. A magyar egészségügy nemzetközi mércével mért színvonaláról pedig itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK