A határrendészeti együttműködés előkészítése zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban diplomáciai lépéseket tesz - mondta a miniszter, aki rendkívüli jelentőségűnek, szövetségerősítőnek nevezte a V4-eknek a migráció kérdésében egymás iránt tanúsított szolidaritását és brüsszeli fellépését.

Lázár János Horvátországról is beszélt, és azt mondta, hogy ha Zágráb nem tud, nem akar eleget tenni a bevándorlók regisztrációjára vonatkozó kötelezettségének, komoly kételyek merülnek fel az ország európai uniós, illetve leendő schengeni tagságát illetően.

Szavai szerint a kormány hamarosan eléri azt az állapotot, hogy képes lesz megvédeni a magyar-horvát határt élő erővel, valamint jogi és biztonsági határzárral: a határszakaszon 78, illetve 38 kilométeren kész a védőkerítés, a kormány kész és kénytelen azt kiépíteni, mert a migráció szervezői csak abból értenek.

Ausztriának döntenie kell - folytatta -, hogy mit szeretne: Magyarország védje meg horvát határát határzárral vagy szervezzen korridort. Budapest még nem kapott határozott választ Bécstől - tette hozzá. Ha Ausztria és Németország korridor kialakítását kéri, akkor annak ugyanolyan meghívó jellege van, mint a szír menekültekre vonatkozó korábbi német bejelentésnek - mondta.

A miniszter közölte: a héten megérkezik az idei 300 ezredik bevándorló Magyarország határához. Megismételte, hogy a kormány szerint szervezett akció zajlik Magyarország ellen.

A kormány támogatja Szlovákia kvóta elleni törekvéseit

A Miniszterelnökség vezetője elmondta: a kormány támogatja Szlovákia uniós kvóta elleni törekvéseit és ellenzi, hogy az unió területén jöjjenek létre menekülttáborok, úgynevezett hotspotok.

Lázár egyúttal aggasztónak nevezte a németországi táborokban történt gyújtogatásokat, verekedéseket. Mint mondta, érdeklődéssel várja, hogy Németországban milyen változások, döntések születnek annak érdekében, hogy a bevándorlás szabályozott, ellenőrzött legyen. Megjegyezte: 5 és 10 ezer közötti azoknak a száma, akik naponta az Európai Unióba igyekeznek Szerbián át, az utánpótlás pedig végtelen, rövid távon nem lehet a nyomás csökkenésével számolni.

Értékelése szerint az Európai Uniónak "morális imperializmust gyakorolva" nem megfedni kellett volna Magyarországot a határzár miatt, az egy működőképes eszköz, amit "mi sem jókedvünkből állítottunk fel".

Nekünk miért kellene befogadni migránsokat?

Lázár tájékoztatása szerint Orbán Viktor kormányfő az október közepi uniós miniszterelnöki csúcson is azt az álláspontot képviseli, miszerint a válságövezetekbe kell összpontosítani a segítséget, s tiszteletben tartani azt, ha valamelyik ország be akar fogadni migránsokat, "de nem tudjuk megérteni, hogy nekünk miért kéne befogadni azért, mert másoknak bevándorlókra van szüksége".

Ez például Soros György álláspontjával nem esik egybe, aki "világmegújító terveivel bombázza" a nemzetközi közvéleményt, "nyilván az önzetlenség jegyében, amiről számos tanúbizonyságot tett azokban az országokban, ahol az elmúlt 30 évben államcsődöt eredményezett a tevékenysége" - jegyezte meg.

Lázár kérdésre közölte azt is, hogy a kormány kész pénzügyi segítséget nyújtani azoknak a magyarországi településeknek, amelyeket a leginkább érint az illegális bevándorlás. Megjegyezte továbbá, hogy ezeken a helyeken megnövelik azoknak a közfoglalkoztatottaknak a számát, akik a nagy mennyiségű szemét összeszedését segítik.
A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a jogi határzár nem okoz aránytalanul magas ügyszámot a bíróságoknak, 351 büntetőeljárás indult határsértőkkel szemben, 293 került bíróság elé, 279 esetben jogerősen megállapították a bűnösséget, 14-en pedig fellebbeztek.