Hatástalanok a Péterfyben használt sugárvédő eszközök, veszélyben a betegek és az orvosok

Áteresztik a röntgensugarakat a Péterfy Sándor utcai kórház sugárvédő ólommellényei - állapították meg a védőeszközök vizsgálatakor a kórház dolgozói. A felszerelés nem csak rossz, de hiányos is: nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű - írja a 444-hu-n vezetett blogjában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.
Szepesi Anita, 2019. május 15. szerda, 19:16
Fotó: Napi.hu

Sugárvédelmi tanfolyamuk végeztével ellenőrizték saját védőeszközeiket a Péterfy kórház traumatológusai és azt találták, hogy berepedezettek, koszlottak, foszlott, rosszul tárolt ólomkötényeik a röntgenkészülék alá helyezve simán áteresztik a sugárzást - írja Kunetz Zsombor.

Emellett hiányzott a pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg és a kesztyű, sokan saját zsebből szerezték be szükséges eszközöket a betegellátáshoz. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg, legyen felnőtt vagy akár gyerek, számára sincsen megfelelő védőeszköz.  További vizsgálódásaikkor az is kiderült, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat - a dokumentumok alapján - 2017-ben lejárt.

Mindezek hiányában nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel, tehát amelyhez röntgent használnak. Sőt, hiányzik a sugárterhelését mérő eszköz, a doziméter is. Ez számos magyarországi kórházban a műtőkben gyakori sugárterhelés alatt dolgozó baleseti sebészeknek, altatóorvosoknak, asszisztenseknek, műtősnőknek és műtőssegédeknek részben anyagi okok nem jár, míg a szintén sugárterhelésben, de a röntgenkészülék működése idején ólomszigeltelt fal védettségben dolgozó röntgenorvosoknak, -asszisztenseknek jár, és az ő besorolásuk magasabb, "A" kategóriás sugárvédelmi szempontból - írja Kunetz.

A jelenleg hatályos jogszabály (487/2015. XII. 30. Korm. rendelet) a munkáltató számára előírja:
- "a munkavállalók egyéni védőeszközzel való ellátására...
- a hatékony sugárvédelmi intézkedések biztosításához szükséges szervezési és szabályozási környezet megvalósítására,
- a sugárvédelmi program kidolgozására, melynek kötelező eleme a sugárveszélyes tevékenységekre és a sugárveszélyes munkahelyekre vonatkozó Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: MSSZ) elkészítése és betartásának biztosítása".

A sugárvédelmi szempontból "A" kategóriába sorolt dolgozókat naponta csak 6 órában szabad dolgoztatni, így ha a baleseti sebészeket, altatóorvosokat asszisztenseket, műtősnőket és műtőssegédeket magasabb kategóriába sorolnák, az a mai súlyos orvos- és szakdolgozói létszámhiány miatt szinte azonnal működésképtelenséghez vezetne. Ráadásul Kunetz szerint mindez nem csak a Péterfyre jellemző, pedig a mindenki tisztában lehet azzal, aki itt dolgozik: a túl magas dózis akár daganatos megbetegedést is okozhat, női munkavállalóknál károsíthatja a petesejteket.

A kórház dolgozói megkeresték az igazgatóságot, érdemi választ azonban nem kaptak, ezután az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak (OAH) hatósági állásfoglalásért.

A jogszerűtlen működéssel a szakértő szerint a menedzsment is tisztában van, a kórházat a szabályokat szigorúan értelmezve, be kellene zárni. Persze ha a Péterfy is bezár, akkor a végén ki látná el azokat a politraumatizált sérülteket, akiket az ország legnagyobb kórháza, a Honvédkórház mellett másik két erre beosztott ügyletes kórház sem tudott ellátni pont a múlt hétvégén - teszi fel a kérdést Kunetz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2019.05.16 07:55

@terabit: az is gáz hogy egy fehérvár méretű városnak és agglomerációjának, egy olyan tüdőszűrő gépe van ami 20 éve elavult volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.05.16 07:32

Erősen meglepődnék, ha az ólomköpenynek meg kellene fogni a röntgengép 2 panelje közötti egyenes sugárzást. Annak a jóval gyengébb szórt sugárzást kellene megfognia, vagy inkább azt is csak csillapítania egy munkavédelmi határérték alá. A dozimeter hiánya viszont gáz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2019.05.16 02:18

Épül stadion a környéken?
Na ugye!
Megint csak a libsi és/vagy Soros propaganda megy ezerrel.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html