Mintegy hatszázan vettek részt azon az afrikai sertéspestissel kapcsolatban rendezett járványügyi képzésen, melyet a napokban tartottak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előadásokat a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági főosztályának részéről Terjéki Edit tartotta a megyei vadászkamara és vadászszövetség kérésére - írja a portál.

Magyarországon eddig csak Heves megyében mutatták ki a vírust elejtett és elhullott vaddisznókból. A járványkockázat ettől még valós: a vadállatok szabadon, a határokkal nem törődve mozognak, így terjesztve a vírust. A mostani jászsági képzés célja a megelőzés volt,

"Úgy gondoljuk, elengedhetetlen, hogy vadászaink kellő információval rendelkezzenek a vírusról és arról, hogy milyen megelőzési módokkal lehet ezt a betegséget távol tartani és megakadályozni a továbbterjedését" -  idézik Kasuba András, a megyei vadászkamara titkárát, a vadászszövetség fővadászát, aki azt is ismertette, hogy a nemrég életbe lépett országos főállatorvosi határozat az afrikai sertéspestis szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatú kategóriába sorolta az érintett területeket. A Jászság északi felében működő tizenhárom vadászatra jogosult társaság magas kockázatú.

Szolnok megye közepe, illetve a Nagykunság egészen Tiszafüredig, mely ötvenegy társaságot érint, közepes kockázatú. A megye déli része - ott kilenc társaság működik - pedig alacsony kockázatú.

Legutóbb Romániában találtak ASP-vel fertőzött állatokat.

A fotó forrása: Shutterstock.