BUX
38667

Hatékonyabb munkaügyi szolgálatok kellenek

A munkaügyi szolgálatoknak hatékonyabban kellene működnie, ezért szemléletváltás kell a munkanélküliség megoldásában - idézi a szaktárcát az MR1-Kossuth Rádió.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 18:02

Az év elején 16 éves csúcsra, 11,8 tized százalékra emelkedett a munkanélküliség, igaz, a második negyedévben már javultak az adatok. A legtöbben továbbra is Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön keresnek munkát.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat vezetőinek felmentését a tárca szemléletváltással indokolta. A sajtóosztály írásbeli válasza szerint az elmúlt időszakban a sikeres közvetítéseknek csak egyharmada történt a munkaügyi központokon keresztül, ahol túl sok volt az adminisztrációs feladat. Pirisi Károly, a szolgálat felmentett vezetője nem kívánt nyilatkozni az MR1-Kossuth Rádiónak.

A főigazgató-helyettes, Dr. Soós Adrianna azt mondta: a munkaügyi központok körülbelül minden második álláskeresőnek tudnak segíteni. Az ide jelentkezők több mint fele azonban szakképzetlen. Soós Adrianna szerint a szolgálat hatékonyabban működhetne, ha kevesebb lenne az adminisztráció és több idő jutna a munkahelyek feltárására, a munkáltatókkal való kapcsolattartásra.

A fejvadászok elsősorban a diplomás, több nyelven beszélő munkakeresőkkel foglalkoznak, de ma már ők is felkeresik munkaadókat - mondja Dr. Móczár Katalin, a Multijob állásközvetítő ügyvezetője. Megjegyezte: 1997-től 2008-ig gyakorlatilag egy lépést sem kellett tenniük azért, hogy megrendelésük legyen, az utóbbi időben azonban már ők is jobban figyelik az álláshirdetéseket.

A legnehezebb az ötven év körüli munkakeresőket elhelyezni, még akkor is, ha diplomások, miközben gépészmérnökökből, villamosmérnökökből vagy szoftverfejlesztőkből hiány van.