Decemberben 767 millió euróval apadtak a tartalékok a novemberi szerény, 149 milliós emelkedés után.  Az elmúlt évben három hónapot kivéve - a novemberen kívül még januárban és februárban - csökkentek a devizatartalékok. A legnagyobb csökkenés márciusban volt 4,164 milliárd euróval, de egymilliárd euróval nagyobb összeggel apadt a tartalékállomány áprilisban (1,118 milliárd euró) és októberben (1,340 milliárd euró) is.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, mint a lakossági devizahitelek forintosítása és az államadósság belső finanszírozása, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak. 2016 harmadik negyedévének (szeptember) végén az éven belüli lejáratú külső adósság 18,4 milliárd euró volt. Guidotti-mutató alapján a devizatartalék szeptemberi végi 23,7 milliárd eurós értéke jelentősen, 5,3 milliárddal (28,8 százalékkal) meghaladta a rövid külső adósság összegét.