Hatmilliárd forint új traffipaxokra

Ötven mobil és hatszáz fixen telepített sebességmérő készülék üzembe helyezésére és működtetésére írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárásokat az ORFK, amely első körben hatmilliárd forintos beruházással számol.
Csajági Mátyás, 2009. február 5. csütörtök, 08:50
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Három tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sebességmérő kamerák üzembe helyezésére és működtetésére. Ezek összesen ötven mobil és hatszáz fixen telepített sebességmérő bérlésére szólnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bérbe vesszük a kamerákat üzemeltetőjüktől, a tulajdoni jog, karbantartás és üzemeltetés pedig továbbra is a bérbeadónál marad - mondta lapunknak Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője. A mintegy hatmilliárd forintos beruházás több lépcsőben valósul meg 2009-től 2011-ig. A tervek szerint 3-5 éves futamidőre kötünk szerződést, de ha a szolgáltatási díjak magasabbak lesznek az általunk tervezettnél, akkor hosszabb futamidejű szerződéskötésre fogunk törekedni - mondta Komáromi.

Az egyik tender ötven mobil, akár állványon, akár gépkocsi belső terében elhelyezhető sebesség-ellenőrző készülék üzembe helyezésére szól. A második eljárás keretében a gyorsforgalmi úthálózaton, míg a harmadikban a Magyar Közút Kht. által kezelt utakon kell a mérőrendszert kialakítani és üzemeltetni. A tárgyalásos eljárások jelentkezési határideje március 2., a nyertesekkel már a hónap végén szerződést kötnének.

Újdonság, hogy az új rendszerben nem lesz szükség emberi közreműködésre. Az új sebességmérők működési elve szerint a sebességmérő kamerák elkészítik a felvételeket a gyorshajtókról, amelyeket azonnal továbbítanak az ORFK szerverére, ahol egy rendszámfelismerő program azonosítja a gépkocsit és annak tulajdonosát. A sebességtúllépés mértékét ezután egy rendszer állapítja meg, amely arányos, fix büntetési tételeket határoz meg. Ez a program összeköttetésben lesz egy gépjármű-nyilvántartó rendszerrel, amely automatikusan küldi a csekket a szabálytalankodónak - tette hozzá Komáromi.

Az új rendszer tehát kiiktatja a mérlegelést a büntetési tételek mértékét illetően. A fix telepítésű kamerák esetében az ORFK fenntartja az áttelepítés jogát, hiszen a program célja, hogy visszatartsák az autósokat a gyorshajtástól. Ha egy adott helyen csökken a szabálytalanságok száma, akkor a hatékonyság jegyében más, problémás gócpontokra telepítik át az eszközöket. Erre az Európai Unió is kötelez minket, a 2001-es bázisértékhez képest évi ötven százalékkal kell csökkentenünk a közúti balesetekben elhunytak számát - tette hozzá Komáromi.

HOZZÁSZÓLÁSOK