Az uniós projektek megvalósításához a támogatási rész mellett a legtöbb esetben önerő biztosítása. Miután sok önkormányzat - gyakorta önhibáján kívül - olyan pénzügyi helyzetbe került, hogy projektjeinek finanszírozása veszélybe került, így az önerő biztosítására a kormány az EU Önerő Alap bevezetéséről döntött.

Jelenleg már több mint 1000 önerő kérelem érkezett be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), amely alapján 11 milliárd forint önerő támogatás kifizetése történhet meg a közeljövőben. Az Új Széchenyi Terv keretében ez 60 milliárd forintos uniós támogatás kifizetését eredményezheti az EU Önerő Alap segítségével, amely a gazdasági válság hatására megrekedt önkormányzati és állami projekteknek jelenthet kiutat.

A mostani kifizetéssel az októberben létrehozott EU Önerő Alap forrásaiból már közel 300 állami kedvezményezett részesült 6 milliárd forint önerő támogatásban, ez összesen több mint 34 milliárd forint kifizetést generál a projektekben az uniós támogatással együtt - közölte az ügynökség.

Az EU Önerő Alapban maradt 24 milliárd forint forrást a keret kimerüléséig, de legkésőbb jövő év június 30-ig lehet felhasználni. Az önkormányzatok gyorsaságán múlik a források hatékony és időben történő felhasználása, ami azért is különösen fontos, mivel még előre nem látható, hogy jövőre is rendelkezésre áll-e a hazai költségvetésben egy hasonló nagyságrendű keret - figyelmeztet az NFÜ.

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy az Önerő Alapból jutatott forrás kritériumokhoz van kötve. A legfontosabb elvárás, hogy a támogatás csak 30 napig áll rendelkezésre, aki addig nem tudja beterjeszteni az általa igényelt önerőhöz tartozó számlákat a Közreműködő Szervezetnél, annak támogatási szerződése hatályát veszti, a keret felszabadul és új projekt kerülhet támogatásra -  hangsúlyozza a közlemény.

Az Új Széchenyi Terv újításának köszönhetően még az év hátralévő részében várhatóan 28 milliárd forint uniós kifizetés valósulhat meg.