Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező tárgyat forgalmaznak, amelyek műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más "természetes alapú" anyag hozzáadásával készülnek. E körben találhatunk például merőkanalakat, evőeszközöket, tányérokat, hordozható poharakat.

Az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a hozzájuk kapcsolódó bejelentések és hatósági intézkedések, hiszen a melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt egészségügyi határértéket.

A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

A műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról (ideértve az adalékanyagokat is) külön uniós jegyzék van. A bambusz azonban, több más növényi alapanyaghoz hasonlóan, ezen a listán nem szerepel. Épp ezért minden, műanyag és "nem listás" (növényi) összetevő keverékéből álló termék - az összetevők arányától függetlenül - jelenleg is illegálisan van a piacon - mutat rá a hatóság.

A Nébih ezért felhívja a magyarországi forgalmazók figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében a kritikus termékeket haladéktalanul vonják ki a piacról! Ennek végrehajtására a hivatal a következő negyedévig türelmi időt biztosít, azt követően azonban kiemelten ellenőrzi majd a tiltott termékek piaci jelenlétét, valamint a jogsértő forgalmazókkal szemben eljárást indít.

A hatóság ugyanakkor hozzáteszi, hogy a rendelkezés az Európai Unió teljes területén kötelező érvényű, tehát a forgalmazást Magyarországon és minden más uniós tagállamban is be kell szüntetni.