Az ügyészség környezetkárosítás bűntette miatt nyomozást rendelt el a Hatvan és Lőrinci városok határán, egy hulladéklerakó közelében tapasztalt egyre növekvő talajszennyezés miatt - írta az Index.

A büntető eljárást a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága kezdeményezte, miután hivatalból eljárva, soron kívül bekérte és tanulmányozta az illetékes környezetvédelmi hatóság által augusztus 28-án a helyszínen lefolytatott hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet.

Ennek tartalma szerint a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán lévő, jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányó déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony - a szaga alapján szénhidrogén jellegű - anyag terült szét. A mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek. A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb szennyvíziszap tároló, illetve három lezárt olajos tároló medence található, melyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor nem észlelték szivárgás, vagy túlbukás nyomait.

A jelenséget nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. Lőrinci Hulladékkezelő telepének bűzszennyezése okozza - válaszolta meg korábban Nagy István agrárminiszter Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő írásban feltett kérdését. Az LMP pénteken felszólította a kormányt és a kormányhivatalt, hogy az ügyészségi nyomozással párhuzamosan hatáskörénél fogva rendelje el a bűzkeltő telephely működésének felfüggesztését. A Hatvani Hírlap már idén áprilisban arról írt, hogy a jó idő beköszöntével reggelente és este ismét erős bűz érezhető Hatvan több pontján.

A cég oldalán egy korábbi közlemény olvasható, amely szerint "cégünket hetek óta méltatlan támadások érik, de mi ennek ellenére partnerei szerettünk volna lenni a lakosságnak". A Dankóné Kövi Márta ügyvezető visszautasította azokat a szerinte alaptalan vádakat, hogy minden kellemetlen szagért ők lennének a felelősek.

A kép forrása: Shutterstock.