Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly jelentősen csökkent a halálos munkabalesetek száma: amíg 2011-ben még 80 munkavállaló járt szerencsétlenül, addig 2012-ben 62 dolgozót ért végzetes baleset munkavégzéssel összefüggésben, köztük két nőt. Utóbbiak egyike az élelmiszergyártás, másikuk pedig a gépjármű és motorkerékpár kereskedelme, javítása ágazatban dolgozott. A férfiak számára a legveszélyesebb ágazat tavaly egyértelműen a mezőgazdaság, erdészet, halászat, az építőipar, és a szállítmányozás volt: előbbiekhez köthetően 13, illetve 18, utóbbiban pedig nyolcan vesztették életüket az elmúlt évben. A legtöbb, 7-7 halálos munkabaleset Pest és Fejér megyében történt, a második helyen azonban egyaránt 6-6 áldozattal szerepel Budapest mellett Borsod és Somogy megye. Két halálos baleset pedig külföldi munkavégzés közben érte a dolgozókat. Békés és Nógrád megyék voltak azon kivételek, ahol nem volt halálos kimenetelű munkabaleset.

Az elmúlt évben csak kismértékben, 270-nel, 17025-re  csökkent a munkavédelmi felügyelőségekhez beérkezett és feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek száma 2011-hez képest. Ennek alapján a 62 halálos baleset mellett 35 súlyos csonkulásos, 43 egyéb súlyos, 140 súlyos, illetve 216 csonkulásos baleset dokumentumait dolgozták fel a munkavédelmi felügyelők az elmúlt évben. Túlnyomórészt - több mint 11 ezer jegyzőkönyv szerint - férfiakat ért munkával összefüggő baleset.

A legtöbb, több mint háromezer munkabalesetet a fővárosban, illetve közel ezerhétszáz esetet Pest megyében jelentették. Több mint ezer bejelentett munkabaleset történt még 2012-ben Borsod, Fejér és Győr megyében is. A legkevesebb 308 munkabaleset Nógrádban, illetve 355 eset Zala megyében történt. Érdekesség, hogy közel ugyanennyi munkabalesetet jelentettek külföldi munkavégzéssel összefüggésben is.

A legtöbb 6,8 ezer balesetet az ötszáz főnél többet foglalkoztató cégek jelentették be, a halálos balesetek kétharmada azonban a 249 főnél kevesebbet foglalkoztató munkáltatóknál történt. A legtöbb, 13 ezer munkabalesetet jogi személyiségű társaságoknál történt, de közel ezer eset - köztük egy halálos baleset - központi költségvetési szerv és intézményeinél történt. Csaknem 1700 munkabaleset - emellett három halálos munkabaleset - helyi önkormányzatoknál történt.

Az adatok szerint a legtöbb munkabaleset átlagosan 7-13 nap munkaképtelenséget okozott, azonban igen jelentős volt az ennél súlyosabb esetek előfordulása is. Egy-három hónap közti munkaképtelenséget több mint 3100 esetben regisztrált a hatóság. Figyelemre méltó azonban, hogy 2,8 ezer esetben a jegyzőkönyvek szerint ismeretlen volt a munkaképtelenség ideje.

Tavaly 116 munkavédelmi bírsághatározatot hoztak a munkavédelmi felügyelőségek, és 68,03 millió forint bírságot szabtak ki. Emellett négy esetben tettek bűnvádi feljelentést, és 30 esetben hoztak foglalkozástól eltiltó határozatot 56 munkavállalót érintően. Eljárási bírságot húsz esetben szabtak ki, 1,145 millió forint értékben.