A hétvégén egymást követik a légköri frontok. A szombat délelőtti hidegfront után vasárnap estig még 3 front vonul át felettünk, aztán hétfőre virradóan nyugatra újabb front érkezik. Változékony, mozgalmas, az átlagosnál enyhébb időben lesz részünk a hétvégén - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Az Időkép egy részletesebb elemzéséből kiderül, hogy a hétvégén északnyugat felől hideg légtömeg áramlik a kontinens belseje felé, ami a Földközi-tenger középső medencéje fölött található enyhe, nedves levegővel találkozva vasárnap estétől egy mediterrán ciklont generál. Ez a légörvény hazánkat is eléri, jelentősebb csapadékot, feltámadó szelet és lehűlést hoz magával, így - főként nyugaton - havas eső, a hegyekben hó is eshet.

Szombaton és vasárnap még enyhe, de többfelé szeles időben lesz részünk. Több napsütés szombaton várható, vasárnap már több lesz a felhő. Vasárnap általában 7 és 13 fok között alakul, de délen 14, 15 fok is lehet.

Csapadék vasárnapra virradóra elsősorban az ország északi felén alakulhat ki, az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső sem kizárt. Napközben átmeneti szünet után előbb szintén északon, majd estétől nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor.

Hétfőn sokfelé eshet, helyenként kiadósabb mennyiség is lehullhat, elsősorban nyugaton pedig a magasban beáramló hideg levegő hatására havas eső, a hegyekben hó válthatja fel az esőt.

Előbb hazánk nyugati felén, majd estére a keleti országrészben is feltámad az északi-északnyugati szél, erős, a Dunántúlon viharos lökésekre kell számítani.

Az OMSZ szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 11 között alakul, a magasabb értékekkel délkeleten. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 8, középen 8 és 12, míg a Tiszántúlon 12 és 15 fok között valószínű.

Kedden az Időkép szerint előreláthatólag a nyugati, északnyugati tájak kivételével eleinte még többfelé, majd egyre inkább csak délen fordulhat elő további kisebb csapadék. Továbbra is nyugatabbra van esély havas esőre, a Mecsekben esetleg hóesésre. Sokfelé erős marad az északias szél, a csúcshőmérséklet pedig országszerte 10 fok alatt marad.

Az OMSZ adatai szerint kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 9 fok között alakul.

(Fotó: unsplash.com)