Havi 23 ezer forintot vesznek ki a nyugdíjasok zsebéből

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy az öregségi ellátásokat nem lehet csupán az inflációhoz kötni, mert a munka világából visszavonult szépkorúak jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az ország most milyen gazdasági teljesítményre képes. Emiatt havi 23 ezer forintot vesznek ki a zsebükből azzal, hogy a nyugellátások összegének emelését csak az inflációhoz igazítják, s a bérek emelését, a GDP növekedését nem veszik figyelembe - írta a szervezet közleményében.
Domokos Erika, 2019. július 10. szerda, 18:29
Fotó: Getty Images

Történelmi jelentőségű nyugdíjemeléssel menthetik meg a nélkülözéstől az uniós szinten az egyik legszegényebbnek számító román időseket a Blikk összeállítása szerint. Ennek hatására a havi járandóságuk már megközelítheti a magyarországi szépkorúakét. Klaus Iohannis (Johannis( államelnök a napokban írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal emelnék meg az eddig igen alacsony román nyugdíjakat. Az öregségi ellátás az idei első negyedévben átlag 1227 lej, azaz nagyjából 82 ezer forint volt, ami 2021-re átszámítva csaknem 140 ezer forintra nőhet.

Mindeközben a magyar átlagnyugdíj az év elején kevesebb mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz abban az esetben, ha a jegybank által kalkulált infláció valósul meg, és a járandóság csupán a pénzromlás ütemével megegyezően növekszik. Most a régióban Románia az egyetlen ország, ahol kevesebbet kapnak havonta az idősek, mint nálunk: például Szlovákiában átszámítva 138 ezer forint volt tavaly az átlagnyugdíj, Csehországban 150 ezer, Lengyelországban pedig 164 ezer forint - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjastagozata.

A MASZSZ nyugdíjastagozatának vezetője mindezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy súlyos gondok vannak a hazai nyugdíjrendszer kapcsán is. Juhász László álláspontja szerint sok tízezer forintot vesznek ki évente a szépkorúak zsebéből azzal, hogy a nyugdíjakat mindössze az infláció mértékével megegyezően növelik, és nem veszik figyelembe a bérek emelkedését, illetve a GDP növekedését.

Amennyiben a korábban gyakorolt vegyes indexálással számolnak, a nyugdíjak reálértéken az utóbbi hat esztendőben több mint tíz százalékkal nőhettek volna - állítja Juhász László. Ezzel szemben, például 2016-ban több mint hét százalékkal nőttek a reálkeresetek, miközben a nyugdíjak 1,6 százalékkal emelkedtek. De a helyzet később sem változott: a 2017-es 11 százalékos reálbérnövekedés mellett 2,4 százalékkal kaptak több pénzt a nyugdíjasok, míg tavaly már kilenc százalék volt a különbség.

A MASZSZ nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy az öregségi ellátásokat nem lehet csupán az inflációhoz kötni, mert a munka világából visszavonult szépkorúak jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az ország most milyen gazdasági teljesítményre képes. Úgy vélik, a sikerekből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell: ha nagyobb a GDP, s ha nőnek a reálbérek, a már inaktív korosztályok is igényt tarthatnak rá, hogy ennek megfelelően emelkedjék az ellátásuk összege.

Juhász László közölte: a MASZSZ évek óta kezdeményezi a vegyes indexálási rendszer visszaállítását. A társadalmi igazságosság ugyanis azt követeli, hogy amikor jól megy az országnak, annak hasznából mindenki részesüljön. A nyugdíjasok is, hiszen a sikereket nagyrészt ők alapozták meg.

Ezzel szemben a nyugdíjastagozat számítása szerint 2013-hoz képest idén már átlagosan havi 23 ezer forintot veszítenek a nyugellátásban részesülő emberek azzal, hogy az ő járandóságuk most is csak az infláció mértékével megegyező mértékben emelkedik. A MASZSZ szerint ez méltatlan, elfogadhatatlan, és szembe megy a társadalmi szolidaritás eszméjével - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.07.12 17:01

Nyugdíjasok figyelem, Orbán átver benneteket. Micsoda maszatolás művel itt néhány fideszdroid.
A lényeg, aki 20 évet él nyugdíjasként, 20 év alatt akkora szakadék lesz a nyugdíja meg bérek között, hogy Örbán koldusaiknak nevezhetjük őket.
Mocskos tolvajbanda, milliárdokat harácsolnak, migránsoznak, sorosoznak a szemetek, terelnek. A vádlottak padjára velük. vagyonelkobzás, átlagnyugdíj nekik, azoknak akik ma fényes palotákban dőzsölnek és a képetekbe hazudnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.12 16:21

@rigolya: sem a háztáji termelés, sem a családon belüli gyerekfelügyelet nem GDP növelő hatású. Szerinted a kiskereskedelmi fogyasztást, vagy az igénybevett szolgáltatásoknál jelentkeznek ezek hatökör?
Ha te kicseréled az izzót a konyhában, az nem GDP növelő, ha hívsz egy villanyszerelőt az már igen. Ha nagyszülő ingyen vigyáz a gyerekre semmi hatása nincs a GDP-re, ha kérnek valakit egy bébiszitterszolgálattól az növeli.

De még ha feltesszük, hogy a nagyszülő kiszámlázza a felügyeletet, a háztáji termés a piacon köt ki, akkor hogy ezek évről évre növeljék a GDP-t, évről évre nagyobb voument kell képviseljenek. Ráadásul ezért fizetést/pénzt kapnának.

Tudnám minek írkálnak gazdasági témában, gazdasági analfabéták...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.07.12 15:53

Azt is irjak mar le, hogy mennyit vesz ki az allam a dolgozok zsebebol. A nyugdijasok igen megkimelt nepcsoport, a felmeresek szerint a nyugdijas szegenyseg 4%-os. Na ezek tuti 20 evet se dolgoztak. A gyerekszegenyseg meg a dolgozoi szegenyseg joval magasabb aranyu. Minden egyes forint felesleges penzkidobas, amit a torvenyi kotelezettsegen felul adnak. Lasd a valasztasok elotti bozske utalvanyok. Miert nem a gyerekes csaladoknak osztogatnak bozske utalvanyt? Mert a gyerekek nem szavazhatnak? Rohadt egy orszag az, ahol a nyugdijasok felzabaljak az aktivak es az unokaik elol az eroforrasokat.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.07.11 22:14

@znojmo:
A többől több marad vagy nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.11 21:40

Ausztriában nagyobb arányú a nyugdíjakra költött pénz mint nálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html