BUX

Havi 1,2 millió forintra növelné Járai fizetését a kormány

A kormány szerint az alkotmány lefekteti, hogy „mindenkinek joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel a végzett munkájának", ezért a jegybank frissen kinevezett felügyelő bizottsági elnökének javadalmazását havi bruttó 1,2 millióra emelné.

Papp Zsolt, 2010. november 24. szerda, 12:19

A kormány az Európai Közpinti Bank tiltakozása ellenére csökkentette a jegybanki vezetők fizetését az ősszel: az állami vezetőkhöz hasonlóan 2 millió forintban maximálták a jegybank elnöki fizetését. Mivel az alelnökök és felügyelő bizottsági tagok fizetése az MNB elnökéhez kötött - így azok fizetése is arányosan csökkent. Az MNB elnökének fizetése a mindenkori elnöki apanázs 15 százaléka vagyis havi háromszázezer forint.

A kormány szerint ez rendkívül kevés - és nem áll arányban az amúgy még el sem végzett munkával, így a MNB fb-elnök fizetését havi 1,2 millió forintra, a tagok fizetését havi 800 ezer forintra emelné.

A kormány által előterjesztett törvénymódosítás szerint „az alkotmány lefekteti, hogy mindenkinek joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel a végzett munkájának mennyiségének és minőségének. Ez szükségessé teszi a felügyelő bizottság elnöke és tagjai tiszteletdíjának módosítását" - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésben. Az indoklás szerint a fix összegű szabályozás átláthatóvá teszi a jelenlegi százalékos előírást.A parlament a múlt héten választotta meg a MNB felügyelő bizottságának úja tagjait, illetve Járai Zsigmond korábbi MNB elnököt a testület vezetőjének. Az Index szerdán arról számolt be, hogy a Fidesz az MNB döntéshozó testületében, a monetáris tanácsban is hatalomátvételre készül. További részleteket erről itt olvashat.