Havi négyszázezer nettó fixszel, az ember könnyen viccel?

A következő tíz évben is rengeteg fiatal tervez külföldi munkavállalást – derül ki a BT (British Telecommunications) magyarországi regionális szolgáltató központja által ismertetett, a Medián által készített országos felmérésből. A kutatást a 14-25 éves korosztály, azaz a Z generáció bevonásával végezték el.
Domokos László, 2017. október 20. péntek, 06:40
Fotó: Napi.hu

A fiatalok több mint négyötöde arra számít, hogy a jelenlegi tendenciát is meghaladó mértékben mennek külföldre dolgozni tartósabb időre a munkavállalók.

A válaszolók azt is prognosztizálják, hogy a hazai felsőoktatásban megszerzett diplomájuk külföldön még versenyképesebb lesz, könnyebb elhelyezkedést biztosít, mint Magyarországon. A Z generáció többsége úgy véli, tovább nyílik a szociális olló a szegények és a gazdagok között, ugyanakkor a többség azt gondolja, a nemek közötti fizetésbeli aránytalanságok mérséklődni fognak a következő évtizedben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők alacsonyabb "álomfizetéssel" is beérik, mint a férfiak: míg az előbbiek 369 ezer forintos nettó fizetést kifejezetten jónak gondolnak, addig a férfiak 471 ezer forintot szeretnének kézhez kapni. A fiatalabbak 447 ezres elvárásával szemben az idősebbek átlagosan már 399 ezer forinttal is beérnék. A nők nem csak alacsonyabb bért, de több kötöttséggel járó munkakört is elfogadnának.

A fizetés jelentősége kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és minden negyedik válaszadó szerint ez a legfontosabb. Ezt a biztos munkahely és a munkahely hangulata követi. A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek, a munkahely hangulatának és családbarátságának, míg a férfiak szemében viszonylag nagyobb szerepe van a fizetésnek, az előmeneteli lehetőségeknek, a modern irodai környezetnek, a cég hírnevének - mondta Beck László, a Medián kutatási igazgatója.

A szolgáltató központok (ssc-k) általános megítélése egyértelműen kedvező. A válaszadók csaknem kétharmada szívesen dolgozna ilyen jellegű cégben, és az utóbbiak háromnegyede arra is hajlandó lenne, hogy ennek érdekében elköltözzön (egy közelebbről nem meghatározott) vidéki nagyvárosba.

Ugyanakkor az ssc-k nem örvendenek egyértelműen pozitív megítélésnek, nem teljesen világos, hogy milyen munkavégzés folyik jelenleg ezekben a központokban, a szektor ismertségén szintén van még mit dolgozzunk - állapította meg Szabó Zoltán, a BT ügyvezetője.

Címlapkép forrása: pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.10.20 11:39

400 fix, csak épp a megélhetés, azzal még nem nagyon ugrálsz.
Remélem, hogy sokan annyira megutálják ezt az országot, hogy nem utalnak haza lóvét, és soha többé nem teszik be a lábukat magyarországra.
Mert a magyarok csak azt várják, hogy kintről tolja valaki ide a lét.
Akár politikus, akár magánszemély.
Mind potyaleső.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.20 09:43

külföldön az orvosok és az informatikusok tudnak elsősorban a szakmájukban elhelyezkedni , a többi diplomával inkább csak pizzafutárnak mehetnek.

a helyi nyelv perfekt ismerete viszont minden diplomás munkakörhöz elengedhetetlen, az angollal csak a briteknél és skandináviában talál csak diplomás munkakört az ember.

mikor a bért nézzük ne feledkezzünk meg a brutális lakhatási költségekről sem, egy kétszobás lakás a nyugati városokban 100-150 millió forint körül van , a havi bérleti díja pedig 400-600 ezer ft plusz rezsi.
ű
ez a közép árszint, pl bécs vagy münchen, mert svájc vagy skandinávia még ennél is kb 50% al drágább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html