Havonta átlag egy komoly hiba van Pakson?

Az elmúlt fél évben minden hónapra jutott egy jelentős teljesítménycsökkenéssel járó "üzemi esemény", azaz leállást okozó hiba Pakson - idézi a Népszava a Greenpeace blogját.
Komócsin Sándor, 2018. március 1. csütörtök, 10:18
Fotó: Napi.hu

A Greenpeace számításai szerint tavaly összesen 17 kisebb-nagyobb fennakadást jelentett a Paksi Atomerőmű a nukleáris hatóságnál - írja a Népszava. Az okok sokfélék: biztonsági próba alatt tapasztalt hirtelen feszültségesés; jelentős jegesedés, dízelgenerátor-hiba, meghibásodás a fő keringtetőszivattyút kiszolgáló rendszerben, zárlat a biztonsági szünetmentes áramelosztón, tűz a folyékonyhulladék-feldolgozóban, "idegen anyag jelenléte" különböző ellenőrző vagy a sugárzó anyagokat hermetizáló berendezések csőrendszerében.

A lista túllépte a korábbi év havi átlagát, ami a napilap szerint különösen annak fényében tűnik komoly problémának, hogy nemrég 12-ről 15-hónapra módosították a reaktorok karbantartási ciklusát, vagyis ritkulni fog a karbantartások gyakorisága. Fontos részlet, hogy egy reaktor egyhetes kiesése közel egymilliárd forint veszteséget okoz, amiben nincs benne a rendkívüli karbantartás költsége.

A fotó forrása: MVM Paks

HOZZÁSZÓLÁSOK