Jó kis házon belüli üzletet kötött a kormány

A kormánybiztosként is tevékenykedő Schmidt Mária családi cégének érdekeltsége adja bérbe az Agrárminisztérium irodaházát a következő években. Nem tudni, milyen további magyar vagy nem magyar tulajdonú vállalatokkal kellett versenyezniük a kormányzati üzletért.
Komócsin Sándor, 2018. november 30. péntek, 09:42
Fotó: Napi.hu

Kossuth téri székhelyének felújítása idejére az Agrárminisztérium átköltözik a Vigadó Palota Irodaházba, amely a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona. Ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. - írja a hvg.hu.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből. A BIF-ben főrészvényes Pió-21 Kft. teljesen családi cég: Schmidt Mária a többségi tulajdonosa, mellette lányának, Ungár Annának és fiának, az LMP országgyűlési képviselőjeként dolgozó Ungár Péternek is részesedése van benne.

A parkolással is Schmidt Máriáék cége jár jól: nemcsak az irodaházat bérelték ki a BIF-től, hanem az "Aranykéz utca 4-6. szám alatt levő teremgarázs egy részét" is az "állami vezetői gépjárművek", valamint a minisztériumi autók részére - ismertet a portál egy birtokába került minisztériumi körlevelet.

Kérdés, hogy miért pont egy Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó ingatlan lett a befutó? Hány másik ajánlatot megfontolva, milyen áron és milyen feltételekkel bérelte ki az állam a közvetlenül a Vigadó mellett, a Duna-partnál található exkluzív ingatlant? Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója nem árulta el a konkrét árat és feltételeket. Piaci információkból úgy értesültek, hogy legalább két versenytársunk volt. Kifejezetten büszkék arra, hogy egy magyar állami intézmény elhelyezését célzó pályázaton egy magyar tulajdonú ingatlanhasznosító társaság nyert.

HOZZÁSZÓLÁSOK