Bár az emberek többségének csökkentek a megtakarításai a recesszió óta, mégis, a hazai fogyasztók egy része többet tud félretenni, mivel csökkentek a kiadásai, derült ki az Intrum követeléskezelő felméréséből. A novemberi felmérés során tavaly ősszel mintegy 24 ezer embert kérdeztek meg Európa 24 országában arról, hogy érintette anyagi helyzetüket a koronavírus-járvány, a lezárások és az azt követő recesszió.

Az európai válaszadók mintegy harmadának csökkentek a bevételei 2020-ban. 63 százaléknak nem változtak a bevételei, közülük viszont sokan attól tartanak, hogy hamarosan csökkenhet a jövedelmük. Bevételei növekedéséről csupán 2 százalék számolt be. A jövedelem csökkenése elsősorban azokat érinti, akiknek eleve alacsony a keresetük: a legalacsonyabb jövedelmi harmadba tartozók 40 százaléka számolt be keresetcsökkenésről, míg a legmagasabb jövedelműeknek csak 32 százaléka.

Az egyes országokat szintén egyenlőtlenül érinti a recesszió: a legkevésbé az észak-európai (dán, finn, holland, svéd és norvég), leginkább pedig a dél-európai (görög, olasz, portugál, spanyol) fogyasztók szenvedik meg a válságot.

Magyarországon az európai átlagnál kicsivel több embernek, a válaszadók 41 százalékának csökkentek a bevételei. Az európai válaszadók csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy sosem aggódott még annyira anyagi biztonsága miatt, mint most: ez az arány Dániában csak 29, Görögországban viszont 73 százalék.

Spórolással lehet kihúzni

A gazdasági bizonytalanság miatt a fogyasztók nagy része igyekszik csökkenteni a kiadásait: akiknek csökkentek a bevételei, több mint a fele meghúzta a nadrágszíjat, csökkentette a nem létfontosságú termékek vásárlását. 21 százalék azt mondta, a pandémia alatt plusz műszakokat vagy részmunkaidős állást vállalt, 16 százalék családjától kért kölcsönt, 9 százalék pedig banki hitelt vett fel, hogy fedezni tudja kiadásait.

A jövedelmek csökkenése miatt általában egyenesen arányosan csökkennek a megtakarítások is, bár az Intrumnak adott válaszok alapján a legtöbben a spórolásnak vagy a plusz munkának köszönhetően sikerült egyensúlyban maradniuk: az európai fogyasztók 52 százaléka azt mondta, a Covid-válság kezdete óta nem változott az az összeg, amit a hónap végére félre tud tenni. 34 százalék a havi megtakarítása csökkenéséről számolt be, 14 százalék viszont több pénzt tud félretenni, mint a válság előtt.

Azok, akiknek nőttek a megtakarításaik, elsősorban azért tudnak többet félretenni, mert a karantén miatt kevesebbet kell költeniük a mindennapi kiadásokra. 56 százalékuk azt mondta: a lezárások miatt kevesebbet költenek például tömegközlekedésre és készétel vásárlására, ezért a hónap végére több pénzük marad.

Az Intrum korábbi, magyarországi felmérései szintén ezt jelzik, a korábbi évekhez képest nem nőtt például jelentősen azoknak a száma, akik a rezsikiadásaik túlzott növekedéséről számoltak be.