Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idősebb orvosok harmada jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba - írja a Népszva. Az is kétséges, hogy aki kihagyott néhány hónapot, s nem kapott világos ösztönzést a folytatásra, nem vonul-e végleg nyugdíjba. A közösségi portálokon mind több a betegpanasz, hogy hiába próbálnak a vészhelyzet alatt lemondott vizsgálatokra újabb időpontot szerezni, gyakran a telefont sem veszik fel a szakrendelőkben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló gyógyítók harmada 60 év feletti, és az elmúlt hetek tapasztalatai szerint közülük minden harmadik nem ment vissza korábbi állásába dolgozni.

Nemcsak a szakrendeléseken, de a háziorvosi praxisokban is egyre kevesebb a gyógyító. "A háziorvosi körzetek felében 55 évesnél idősebb orvos dolgozik" - idézte a statisztikát Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, verőcei háziorvos. Nincs egyértelmű utasítás arra vonatkozóan, hogy kötelező visszaállni vagy sem a régi háziorvosi működésre, így van olyan hely, ahol 65 év feletti háziorvos, aki még ma sem dolgozik, mások részmunkaidőben fogadnak beteget, és van, aki végig dolgozott a vészhelyzet alatt.

Hozzátette: hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma, februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül. A szakember szerint ez ugyan még nem azt jelenti, hogy az üres praxisokban ellátatlanul maradnak a betegek, mert valamilyen helyettesítés mindenütt működik, de néhány éven belül biztosan lesznek ellátási problémák.