Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erős visszapattanás után a tavalyi szintre zárt vissza a hazai ingatlanpiac. A 11 186 adásvétel az előző év azonos időszakával szinte megegyező adat, az előző hónaphoz képest pedig újabb 33 százalékos emelkedést mutat - közölte a cég.

A májusban már kiugró keresleti adatok után a piaci folyamatoknak megfelelően az adásvételek számában is megmutatkozott az emelkedés júniusban, amelynek egy része valószínűleg a járványidőszak alatt elhalasztott tranzakciókból tevődött össze. Éves szinten eddig közel 60 ezer ingatlanpiaci tranzakciót becsül a Duna House, amely a tavalyi féléves adatokhoz képest 23 százlékos elmaradást mutat.

A hitelpiacon az ingatlanpiachoz képest néhány hónapos csúszással ugyan, de május után júniusban is érződik még a COVID-19 járvány okozta visszaesés. A Magyar Nemzeti Bank tényadata szerint tavaly júniusban 82,06 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, amelyhez képest idén 60-65 milliárd forint közötti sávban becsül a Duna House Pénzügyek.

Ez 21-27 százalékos visszaesést jelent az egy évvel ezelőttihez és további 5-10 százalékos csökkenést az előző hónaphoz képest. A Duna House szerint ezzel a hitelpiac is elérte mélypontját, amely után a következő hónapban már emelkedés várható.