A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) újabb településeket vont be a szennyvízminták elemzésébe, a mintavételezésekbe a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta.

Hét szennyvíztelep - Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei - mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen - írja honlapján az NNK.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása - hangsúlyozza a közlemény.