A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 júliusában a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A forgalom volumene 2015. január-júliusban - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kiskereskedelmi forgalom júniusban 7,2 - a naptárhatással kiigazítva 6,2 -, az első félévben 6,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Júniusban az élelmiszer-eladások érezhetően felpörögtek, az előző havi 1,4 százalék után 4,5 százalékkal nőttek éves összevetésben, de élénkült a nem élelmiszer jellegű termékek fogyasztása is 8-ról 10,1, valamint az üzemanyag-fogyasztás 5,6-ról 9 százalékra.

Elemzők a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedése, a devizahitelek elszámolása, az elmúlt években elhalasztott vásárlások, illetve az alacsonyabb üzemanyag árak miatt a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalékos növekedésére számítanak az idei év egészében. A magasabb tavalyi bázisadatok miatt a második félévben némiképp lassulhat a növekedés üteme, de a háztartások fogyasztása ezzel együtt is a GDP-növekedés legjelentősebb húzóereje marad.