Hét százalékkal nőtt a kiskerforgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint idén júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. szeptember 3. csütörtök, 09:04
Fotó: Napi.hu

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 júliusában a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A forgalom volumene 2015. január-júliusban - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kiskereskedelmi forgalom júniusban 7,2 - a naptárhatással kiigazítva 6,2 -, az első félévben 6,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Júniusban az élelmiszer-eladások érezhetően felpörögtek, az előző havi 1,4 százalék után 4,5 százalékkal nőttek éves összevetésben, de élénkült a nem élelmiszer jellegű termékek fogyasztása is 8-ról 10,1, valamint az üzemanyag-fogyasztás 5,6-ról 9 százalékra.

Elemzők a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedése, a devizahitelek elszámolása, az elmúlt években elhalasztott vásárlások, illetve az alacsonyabb üzemanyag árak miatt a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalékos növekedésére számítanak az idei év egészében. A magasabb tavalyi bázisadatok miatt a második félévben némiképp lassulhat a növekedés üteme, de a háztartások fogyasztása ezzel együtt is a GDP-növekedés legjelentősebb húzóereje marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.03 10:10

ok...pörög az unortodox ! ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2015.09.03 09:18

Nocsak, jót tett a vasárnapi zárvatartás?
Pedig a ballibek azt huhogták, hogy vissza fog esni.
Ráadásul 4 millió ember éhezik és akkora a mélyszegénység.
Erre 7%-kal emelkedik a fogyasztás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html