Heteken belül csökken a lakáshitel kamata

Újabb jelzáloghitel-kamatverseny van kialakulóban, miután a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-t (FHB) követően a HVB Jelzálogbank Rt. (HVBJ) is mérsékli majd lakáshitelkamatait.
NAPI Online, 2003. március 2. vasárnap, 07:59
Fotó:

Az OTP Jelzálogbank Rt. hamarosan ugyancsak kénytelen lesz beszállni a versenybe, mivel hitelei így lényegesen drágábbak maradnak, mint a vetélytársai által kínált kondíciók. Ráadásul nem is csak a fix, hanem az évente változó kamatozású, használt lakásra felvehető hitelnél is beindul a küzdelem - írja mai számában a NAPI Gazdaság. Az FHB akár már ezen a héten követheti - sőt megelőzheti - piaci ellenfelét a HVB-t az árversenyben, mivel információink szerint a társaság két fix kamatozású kötvénysorozat kibocsátásra készül, amelyek kamatdöntését ezen a héten csütörtökön jelentik be. (Ez azonban nagyban függ az MNB addigi lépéseitől.) Egyéves kamatperiódusú jelzáloglevelet azonban nem bocsát ki az FHB, így a változó kamatozású lakáskölcsönök kamatlába ennél a banknál nem csökken.
A három jelzálog-hitelintézet kamatdöntései a teljes bankrendszerre hatással lesznek, mivel a lakáshitelező kereskedelemi bankok így vagy úgy, de e három társasággal vannak kapcsolatban, ezért a lakáshitelkamat-döntések hulláma lassan, de biztosan végigfut a teljes szektoron. Ennek jele, hogy a Postabank Rt. után pénteken már az ugyancsak FHB-partner Raiffeisen Bank Rt. is jelezte, hogy negyed százalékkal mérsékli használt lakásra szóló, fix kamatozású hiteleinek kamatlábát.

HOZZÁSZÓLÁSOK