Heteken belül dönthetnek az Uberről

A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hétfőn a tizenhat taxis szervezettel folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.
MTI, 2016. május 2. hétfő, 17:26

Fónagy János elmondta, a megbeszélésen ismertette a kormány múlt hét szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxis szervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot.

A megbeszélésen a taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok - a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal - tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését - mondta az államtitkár. A kormány múlt hét szerdán döntött a jogosulatlan és jogszabályellenes taxizással szembeni fellépés újabb eszközeiről.

Az államtitkár felidézte, hogy a 2016 februárban életbelépő kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják.

Az államtitkár szerint az Uber tevékenysége Magyarországon ezen intézkedések hatására valamelyest visszaszorult, új utasokat már nem vettek fel, a meglévőket fogadták be, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg.

Az új javaslat szerint személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén a sofőrt 9 hibaponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

Az új javaslat alapján a diszpécser szolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az illetékes szakhatóságok blokkolhatják 365 napra az illegális szolgáltatás végzéséhez szükséges honlapot.

Kérdésre válaszolva Fónagy János elmondta, hogy további taxis demonstrációról nem volt szó a megbeszélésen. Hangsúlyozta, hogy a korábbi taxis megmozdulás és a múlt heti szigorítás között nincs összefüggés. Az államtitkár szerint a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.05.04 08:30

@na4:

Az a mindenki nyilván a te önkivetülésed ( anyugdíjasoknak meg, ugye, ne is legyen autójuk, lakásuk és fojtsk meg őket egy kanál vízben...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.05.03 20:38

És ugyan ki a fene megy már manapság taxisnak, amikor szinte mindenkinek van már autója, meg jogsija? Hát csak a leggyengébbje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.05.03 09:34

Azt hiszem legtöbbünknek elegünk van a taxisokból. De minek is kell nekik engedményt tenni, egészen jól meglennénk nélkülük. A rendzavarókat meg kell büntetni!
Éljen az Uber és a 21. század!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.05.02 19:02

Szóval először csináltak egy tök hülye életképtelen taxis rendeletet fix árakkal
oszt jött az über és megverte a taxisokat a piacon...

erre brutál nagy hiszti meg szólunk az óvóbácsinak óvónéninek stb stb..

óvóbácsi persze begurul és elveri a másik felet

a lényeg az hogy az egyik hülyeséget most majd egy másikkal akarjuk rendbe tenni és persze minden külföldi számára nyilvánvaló lesz, hogy nálunk nem piacgazdaság van hanem beleragadtunk a régi kádárista mocsárba és szépen elsüllyedünk..

piacgazdaság helyett tiltsuk be a versenytársakat... szép marxi - lenini gondolat valahol a 60 évek végének a stilusában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html