Hétfőn 200 milliárdért kötött üzletet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott, a beérkezett 275 milliárd forint ajánlatból az előző hetihez hasonlóan 200 milliárd forintot fogadott el - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. március 13. hétfő, 16:05
Fotó: Napi.hu

A jegybank a honlapján közölte: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen 480 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 881 millió euró (275 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet. A tenderen 7 bank vett részt.

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 500 milliárd forint.

Az MNB monetáris tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írja az MNB közleményére hivatkozva az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK