Hétfőn érkezik az időjárási fordulat - hó, viharos szél

A hétvégén borongós, őszi időre van kilátás, azonban a jövő hét elején gyökeresen megváltozik az idő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szász Péter, 2017. november 9. csütörtök, 14:09
Fotó: Shutterstock

Szombaton közepesen és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek. Északon alakulhat ki eső. Napközben csak néhol, estétől nagyobb területen lehet csapadék. A délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között várható.

Vasárnap eleinte szakadozott lesz a felhőzet, majd ahogy Észak-Olaszország felett kimélyül a mediterrán ciklon, a délután folyamán beborul, és egyre nagyobb területeken ered el az eső. A délnyugati szél délkeletire fordul, és többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok körül alakul.

Hétfőn már országszerte borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, a Dunántúl magasabban fekvő helyein havas eső, hó is lehet. Az északi szél megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között valószínű, de az Alföldön 10, 13 fok is előfordulhat.

A változás oka, hogy nagy mennyiségű hideg levegő halmozódik fel Észak-Európában, amely dél felé áramlik. Az Adria felett eközben ciklon mélyül ki, amelynek hátoldalán az Alpokra, illetve a Nyugat-Dunántúlra is betör ez a hideg légtömeg.

Minden ehhez hasonló időjárási szituáció elég nagy bizonytalansággal terhelt. Ha csak 100 km-rel keletebbre vonul el a ciklon (ami globális méretekben semmi), jóval keletebbre kerül a csapadékzónája, és száraz, hideg levegő érkezik fölénk. Ha pedig nyugat felé tolódnak el a folyamatok, akkor pedig a meleg, nedves légtömegnek lesz nagyobb tere, a hideg pedig kiszorul Nyugat-Európába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.11.09 18:24

No látom, a gazdasági lap is terjeszti már a meteohazugságot.
Az a baja ennek az országnak, hogy tele van jól tartott, drágán tartott hazug, ingyenélő alakkal.
A leghazugabb "szakmák", akiknek nem hiszek:
1., politikus
2., egyházi
3., meteorológus
És ezek mind közpénzből hazudnak és ingyenélnek.
undorító lények
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html