A fát - amelyet idén a Pilisi Parkerdő Zrt. ajánlott fel - a parkerdő munkatársai vágják ki, majd a 2 tonna súlyú "túlméretes szállítmányt" Gödöllő környékéről rendőri felvezetéssel szállítják a Kossuth térre - adta hírül a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH).

A fenyőfát a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai állítják a helyére az Országgyűlés Hivatalának szakembereivel együttműködve. A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a feladattal, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes stabilan tartani a fenyőfát.

Az ország karácsonyfájának díszítése a tervek szerint egy napot vesz igénybe. Mint írták, az ünnepi örökzöldet bordó, óarany és fehér színek uralják majd, ezeket tűzbiztos LED-sorok és fényfüzérek egészítik ki. A karácsonyfa mellett helyet kap egy betlehem és egy adventi koszorú is, amelynek gyertyái szintén tűzbiztosak.

December 20-án a Parlamentben megrendezik a hagyományos országházi gyermekkarácsonyt is, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országgyűlés Hivatala szervez a HM NRH közreműködésével.