Hétfőn jöhet a közlekedési káosz

A közösségi és a gépkocsi-közlekedésben is nagy fennakadások várhatók a következő egy évben a 3-as metróvonal északi szakaszának felújítása miatt - figyelmeztettek az M1 híradóban.
Szabó Dániel, 2017. november 5. vasárnap, 19:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MTI tudósítása szerint a műsorban mindenkinek azt ajánlották, hogy akár tömegközlekedést vesz igénybe, akár autóval indul útnak, hétfő reggel a megszokottnál korábban induljon el. A felújítás miatt szombat óta pótlóbuszok közlekednek a 3-as metró vonalán: bár még csak hétvége volt, alacsonyabb terheléssel, enyhébb fennakadások már érzékelhetők voltak. Az igazi megpróbáltatás a tömegközlekedéssel utazóknak és az autósoknak is hétfőn kezdődik - mondták el a vasárnap esti műsorban.

Az autósokat érintően fontos változás, hogy a Váci úton - a kialakított buszsávok miatt - mindkét irányban 3-3 helyett csak 2-2 sáv használható. Továbbá, mivel a pótlóbuszok nem az Árpád hídi felüljárón, hanem az alatt közlekednek, haladásukat sűrűbben zöldre váltó jelzőlámpa segíti. Emiatt az Árpád híd irányából érkezőknek, valamint a híd felé tartóknak többet kell a pirosnál várakozniuk.

A naponta félmillió utast szállító 3-as metróvonalat több ütemben újítják fel, a munkálatok várhatóan három évig tartanak. A középső (Lehel tér-Nagyvárad tér) és a déli (Nagyvárad tér-Kőbánya-Kispest) szakasz felújításának kezdetéről még nem döntöttek. A metróvonal északi szakaszának felújítása idején a 3-as metró Újpest-központ és a Lehel tér között nem közlekedik. Hétköznap esténként 20.30-tól, valamint hétvégenként a teljes vonalon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a pótlóbuszok csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd, de arra lehet számítani, hogy ezeken is nagy lesz a tumultus. Érdemes alternatív útvonalakat, közlekedési lehetőségeket választani. Példaként említették a - Káposztásmegyer, Megyeri út és a Lehel tér között közlekedő - 14-es villamos vonalát, ahol a villamosok sűrűbben járnak, és a 14-es mellett 14M jelzésű szerelvények is közlekednek. Menekülő út lehet a 30-as autóbuszcsalád, amely az 1-es, a 2-es és a 4-es metró vonalát is érinti.

Hasonló közlekedési káoszra figyelmeztet az LMP is: Nagy szakmai hibának nevezte Pongrácz Gergely, a párt budapesti elnöke, hogy a városvezetés csak buszokra bízza a metrópótlást.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK