Hétfőn magyarázza a kormány, miből lesz több bevétele

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 20-ig továbbítja a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatásait alátámasztó információkat és hatástanulmányokat.
MTI, 2012. augusztus 19. vasárnap, 08:46
Fotó: Napi.hu

Az NGM korábban az MTI-nek kifejtette: a kiegészítő információk kéréséről szóló költségvetési tanácsi határozat megállapította, hogy a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló, az Országgyűlés által július 12-én elfogadott törvényjavaslat fejezeti főösszegei eltérnek a Költségvetési Tanács (KT) által vizsgált korábbi törvénytervezettől.

A KT további információk átadására és hatástanulmányok elkészítésére kérte fel a nemzetgazdasági minisztert. A minisztérium Kovács Árpádnak, a KT elnökének megküldött válaszlevelében jelezte, hogy elküldik a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok, a benyújtott új adótörvények, valamint az adóbeszedés hatékonyságának tervezett javításához kapcsolódó egyes intézkedési tervek központi költségvetésre gyakorolt hatásait alátámasztó információkat és hatástanulmányokat.

A Költségvetési Tanács július 16-i határozatában megállapította, hogy a kormány június 15-én az Országgyűlésnek benyújtotta a 2013-as költségvetési törvényjavaslatot, amely számos ponton figyelembe vette a tanács korábbi ajánlásait. A költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta azonban az Országgyűlés számos, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, valamint az adórendszert több esetben jelentős mértékben módosító javaslatot fogadott el. Az elfogadott módosító javaslatok következtében a 2013-as költségvetési törvény, amelynek sarokszámait 2012. július 12-én rögzítette az Országgyűlés, alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a tanács vizsgált, és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt.

Megjegyezték, hogy a tranzakciós adó átalakítása, a kisvállalati adó és a tételes vállalati adózás bevezetése, valamint a munkáltatói járulékterheket érintő változások következtében alapjaiban változik a vállalatokat terhelő adók rendszere. A változások érdemi viselkedési hatást válthatnak ki, így a 2013. évi költségvetési hiányra gyakorolt hatásuk csak részletes hatástanulmányok alapján ítélhető meg. A költségvetés az adóbeszedés hatékonyságának tervezett javításából a GDP több mint fél százalékát kitevő többletbevétellel számol. A jelentős hatékonyságjavulást alátámasztó intézkedési tervek azonban nem ismertek teljes körűen. Ezért a tanács fontosnak tartja, hogy a szükséges információk birtokában véleményét kifejtse ezekről a folyamatokról is.

A miniszterelnök 300 milliárdja
Orbán Viktor július 2-án hirdette meg a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervét: ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet. A 300 milliárd forintos csomagról várhatóan szeptemberben szavaz a parlament.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ordog666, 2012.08.19 18:04

@Ebert1943: Kedves Ebert!
Gazdasági elképzelések azok sajnos nincsenek, ez tény kérdése!
Egyetlen normális tevékenység, hogy nem szórják el az ország értékeit, megpróbálják mindenáron egyenesbe hozni a szekeret!
Tartják a költségvetés egyensúlyát, kivetnek egy egy teljesen logikátlan és érthetetlen adót, amikor borulni látszik az egyensúly!
Ez eredményes, de korlátos határértékkel bíró tevékenység (kárvallottak kezdenek éhen halni!)
A kisebbségi magyarokra gondolok természetesen és is, lassan el kellene gondolkodni azon, hogy miből fognak megélni. Hagyták bezárni a téglagyárakat, cukorgyárakat, konzervgyárakat, ahol eddig sok munkás kézre volt szükség.
A gazdaság élénkítésétől mindenki fél, mint ördög a tömjénfüsttől ! ! El nem tudom lépzelni, hogy ez miért van ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ebert1943, 2012.08.19 17:35

Ez a balfaszos gazdasági elképzelésből, amit Orbán-Matolcsy kettősnek nevezném, amit meg nem írott gazdasági könyv alapján csinálnak, fogalmam sincs mi a francot akarnak. Egyszer több mint 20 %-kal csökkentették a személyi jövedelemadót az legjobban keresők esetében, aztán kivezetik a szuper bruttót (ami Gyurcsányos volt) most meg még a járulékokat is csökkentik egy bizonyos rétegnél 50 %-kal, a másik felét a Matolcsy-Orbán állam fizeti egy darabig, természetesen a munkavállaló eddig felveszi a munkavállalót, aztán kilöki, amikor már majdnem nem ingyen lesz. A béreket nem hajlandók tisztességesen rendezni, amiből lehetne sok mindent fedezni. Nem beszélve, hogy az ipar majdnem teljes egészében külföldi kézben van, ahol ráadásul adókedvezmény van több esetben nem 3 évig, hanem tovább. Az meg amikor letelik ez az idő, akkor lelép a haszonnal együtt. Gyártani lassan már nem szükséges semmit, mert minden kínai. A mezőgazdaság eléggé szaros, a magyar föld elhanyagolt, a jobban megművelteket (nagyrészt osztrák gazdák) pedig visszakövetelik, azt már nem kell rendbe tenni. No meg a fülük botját sem mozdítják a rendteremtés miatt, pedig feléleszthetnék a tszcs-ket is. Még a cigányok is bőven dolgozhatnának megfelelő bérért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

libamaj, 2012.08.19 13:29

Még hogy nincs pénz a munkahelyvédelmi programra?- csavarintunk még egyet a gyógyszerkasszán,kirugdosunk még plusz 50-70 ezer rokkantat meg bevezetünk még egy-két " egészségvédelmi kis adót" és már megvan a szükséges összeg. Az meg más lapra tartozik ,hogy a felét használjuk fel vagy a negyedét.Választási kampányban viszont jól hangzik majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.08.19 12:28

A Költségvetési Tanács mit nem állít ? ? ?
" ... alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől,
amit a tanács vizsgált.... "
Ez logikailag lehetetlen ! ! !
Matolcsy Úr egyszerű feladatot kapott, jól le kell őket szúrni, ha hazudtak ! ! !
Szedte, vette, teremtette ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html