Hétfőn marad, de májusban nő az alapkamat?

Az elemzői várakozások szerint a jegybank monetáris tanácsa hétfőn még nem változtat az alapkamat mértékén, ám úgy tűnik, lassan véget ér a tartás időszaka.
NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 06:50
Fotó:

Az éves kamatlefutásról megoszlik az elemzők véleménye, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakértője szerint várható emelés, de inkább később: egy év múlva már 150-200 bázisponttal lehet magasabb az irányadó kamatszint a mostaninál. Nagy kérdés ebből a szempontból (is), mit lép az új kormány a költségvetés ügyében - mondta Tóth Illés, a Budapest Economics szakértője. Nem zárható ki, hogy a kormánynak intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a piacok megőrizzék mostani hidegvérüket.

Komolyabb piaci turbulencia - például tartósabb 270 forint feletti eurókurzus - esetén így még ez év végéig számítani lehet plusz 100 bázispontra. A legfőbb kockázati tényezők a forint és a jegybanki kamatok szempontjából a fejlett világ kamatainak további emelkedése, az esetleges újabb tőkekivonás a régió, illetve más emelkedő piacok devizáiból, valamint az új kormány költségvetési politikája, ha az nem hoz szigorítást. Ezen tényezők önmagukban is újabb forintzuhanást és kamatemelést eredményezhetnek - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a Reutersnak.

Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK