A Ház ülése a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, de a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre továbbra sem kerül sor. A képviselők a határozathozatalok során elfogadhatják azt a kormányoldali javaslatot, amely az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnöknek is szavazati jogot biztosít a parlamenti döntéseknél. Az Országgyűlés ezzel azt a szabályt törölné, amely értelmében az ülést vezető elnök jelenleg csak szavazategyenlőség esetén és utólag szavazhat.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a házszabály módosítását Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte. Ennek részeként átalakítanák a szavazások 24 éves szokásjogát, annak érdekében, hogy a kétharmad minden esetben a rendelkezésre álljon - jelenleg ugyanis nem lenne meg minden esetben a Fidesz kétharmada a parlamentben. Az eddigi szabályok szerint az ülést levezető elnök soha nem szavaz a parlamenttel, csak abban az esetben, ha a szavazás döntetlenre áll, vagyis szavazategyenlőség alakul ki az igenek és a nemek között. A Fidesz-KDNP a 199 fős parlamentben 133 képviselői helyet birtokol, ami pont a kétharmada a megválasztott országgyűlési képviselőknek. Az Alaptörvény, illetve más jogszabályok előírják, hogy egy szavazáshoz nem a jelenlevő - hanem a megválasztott képviselők kétharmada szükséges - ez esetben minden fideszes politikusnak igen gombot kell nyomnia - vagy ha nem, akkor meg kell alkudni a szabályozásról az ellenzék egy részével.

A miniszterjelölteket is meghallgatják

Az illetékes bizottságok hétfőn hallgathatják meg a miniszterjelölteket, akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek. A kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.