Hétfőn teszi le az esküt Rogán Antal

A jövő héten hétfőtől csütörtökig ülést tart az Országgyűlés, majd a következő héten hétfőn is. A parlament egy teljes vitanapot szentel az állami termőföld értékesítésének és a migrációs kérdés is terítéken marad.
MTI, 2015. október 16. péntek, 17:07
Fotó: Napi.hu

Hétfőn az Országgyűlés előtt leteszi az esküt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Az első ülésnap 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a miniszteri eskütételt követően a Ház dönt az állami termőföld értékesítéséről szóló vitanap időkeretben történő tárgyalásáról. A vitanap megtartását a teljes szocialista- és LMP-frakció mellett a Jobbik számos képviselője is támogatta.

Hétfőn tárgyalnak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti beszámolóiról, az idei költségvetés és az egészségügyi törvény módosításáról. Általános vita lesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint tavalyi zárszámadásáról is.

Sok mindent átír a migrációs helyzet

Az idei költségvetés várhatóan úgy változik, hogy a migrációs krízis kezelése érdekében 60 milliárd forinttal emelkedik a rendkívüli kormányzati intézkedésekre előirányzott keret, emellett a Belügyminisztérium költségvetésében a migránshelyzet kezelésének további eszközeként létrejön egy új előirányzat egymilliárd forintos összegben. A változtatás tartalmazza a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. A változtatásról akkor döntenek kedden, ha megérkezik a Költségvetési Tanács véleménye arról, ellenkező esetben a következő hétfőn hoznak határozatot a képviselők.

Az egészségügyi törvény módosításának elfogadásával kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhet el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben.

Kedden általános vitát tartanak a képviselők a környezetvédelmi termékdíjról szóló, valamint a szabálysértési törvény módosításáról, és az arcképelemzési nyilvántartásról szóló törvényjavaslatról. Ugyancsak megvitatják a rendészeti törvény változtatását, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló jogszabály módosítását.

Szerdán a parlament vitázni fog az adótörvények módosításáról is, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények megváltoztatásáról.

Csütörtökön tárgyalnak az európai ügyek bizottságának jelentéséről is. Ez azon uniós rendelet módosítását érinti, amely a menekültkrízishez kapcsolódóan az áthelyezési válságmechanizmus létrehozásáról szól.

Lefolytatják még a csődtörvény és az egyes közlekedéssel összefüggő törvények vitáját is.
Az Országgyűlés hétfőn kezdődő kéthetes ülése október 26-án, hétfőn ér véget. Akkor a képviselők megtartják az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot is.

HOZZÁSZÓLÁSOK