A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

Az új bankjegyek 2015. szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel váltak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzciklus szereplőinek (pénzfeldolgozó-gépek, atm-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészülését követően, 2015. december 14-től lehet találkozni a megújult bankjegyekkel először a készpénzforgalomban.

A megújított és a jelenlegi húszezer forintosok 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a jegybank bevonja. Ennek időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

Az első húszezrest az MNB 2001-ben bocsátotta ki, amelyet 2009 április 15-től váltotta fel az új, biztonsági elemmel is ellátott bankjegy.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

A megújított 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján elérhetőek.

Sorban a többi bankó is megújul

Egy korábbi bejelentés szerint az MNB folytatja a papírpénzek lecserélését, a 2000 és az 5000 forintos lesz a következő a sorban, az új bankjegyeket várhatóan 2017 első negyedében adják ki.

Az indoklás szerint a bankjegyek cseréjére azért van szükség, mert a leváltandó sorozat elavult, és bár viszonylag alacsony a forinthamisítványok száma, a jegybank szerint érdemes biztonságosabb címleteket kiadni. A teljes sorozat cseréjének költsége nettó 15-20 milliárd forint lesz, ám itt figyelembe kell venni, hogy az összeg durván 60 százaléka a régi bankjegyek elhasználódása miatti cserére is elmenne.

Az új húszezres
Kép: A teljes képért kattintson!