Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kisebb zavart okozott az egészségügyi ágazatban, hogy míg az egészségügyi államtitkár novemberben egy 70 milliárd forintos állami támogatásról beszélt, addig a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán azt mondta: 80 milliárd forintot kapnak a kórházak a 30 napon túl lejárt tartozások rendezésére.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára szerint a kórházi beszállítók örülnének a pluszpénznek, mert így az intézmények kifizethetnék a 30 napon belül lejárt adósságot is.

A 30 napon túl lejárt adósságokra 45 milliárdot ad a kormány. Plusz 15 milliárdot ad hatékonyságnövelő intézkedésekre, plusz 10 milliárdot adnak még a gyógyítómegelőző kasszának. Ha ezt összeadjuk, 70 milliárd jön ki, ehhez képest a 80 milliárd plusz tízmilliárdos összeget jelent. Ha a 30 napon túli adósságokat nézzük, akkor nincs ekkora összegre, plusz tízmilliárdra szükség, viszont nagyon jó hír, ha tízmilliárdot ad a kormány az intézményeknek vagy egyáltalán a gyógyítómegelőző kasszának.

Közben kiderült nem 80, hanem 70 milliárd forintra számíthatnak a kórházak, erről az egészségügyi államtitkár tájékoztatta a főigazgatókat a héten. Az intézmények nagy része már megkapta a konszolidációra szánt pénzt - közölte Sásdi Antal, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

A 45 milliárdot már megkapták a kórházak. Nálunk is itt van, már el is indítottuk a számlák kifizetését. Van egy 15 milliárdos része a támogatásnak, ezt pályázat útján lehetett elnyerni. A nyertes pályázóknak a pénz utalása 21-ig megtörténik."

Az InfoRádiónak több kórházvezető is elismerte, hogy a tartozás jövőre újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt, igaz, már nem olyan gyorsan, mint az elmúlt években.