Hetvenmilliárdot kapnak a kórházak

Megkapták a kórházak a 45 milliárd forintos állami konszolidációs összeget - értesült az InfoRádió. A további pluszpénzekkel együtt összesen 70 milliárd forinthoz juthatnak az intézmények.
Inforádió, 2016. december 15. csütörtök, 18:27
Fotó: Napi.hu

Kisebb zavart okozott az egészségügyi ágazatban, hogy míg az egészségügyi államtitkár novemberben egy 70 milliárd forintos állami támogatásról beszélt, addig a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán azt mondta: 80 milliárd forintot kapnak a kórházak a 30 napon túl lejárt tartozások rendezésére.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára szerint a kórházi beszállítók örülnének a pluszpénznek, mert így az intézmények kifizethetnék a 30 napon belül lejárt adósságot is.

A 30 napon túl lejárt adósságokra 45 milliárdot ad a kormány. Plusz 15 milliárdot ad hatékonyságnövelő intézkedésekre, plusz 10 milliárdot adnak még a gyógyítómegelőző kasszának. Ha ezt összeadjuk, 70 milliárd jön ki, ehhez képest a 80 milliárd plusz tízmilliárdos összeget jelent. Ha a 30 napon túli adósságokat nézzük, akkor nincs ekkora összegre, plusz tízmilliárdra szükség, viszont nagyon jó hír, ha tízmilliárdot ad a kormány az intézményeknek vagy egyáltalán a gyógyítómegelőző kasszának.

Közben kiderült nem 80, hanem 70 milliárd forintra számíthatnak a kórházak, erről az egészségügyi államtitkár tájékoztatta a főigazgatókat a héten. Az intézmények nagy része már megkapta a konszolidációra szánt pénzt - közölte Sásdi Antal, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

A 45 milliárdot már megkapták a kórházak. Nálunk is itt van, már el is indítottuk a számlák kifizetését. Van egy 15 milliárdos része a támogatásnak, ezt pályázat útján lehetett elnyerni. A nyertes pályázóknak a pénz utalása 21-ig megtörténik."

Az InfoRádiónak több kórházvezető is elismerte, hogy a tartozás jövőre újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt, igaz, már nem olyan gyorsan, mint az elmúlt években.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.15 20:26

@na4: Ja, a kórházak is összeesküdtek a rendszer ellen. Mint ahogy az orvosok, ápolók, tanárok, buszsofőrök, vasutasok stb...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.12.15 20:13

Kész röhej. Két hónap műlva megint azt halljuk majd, hogy teljesen eladósodtak ismét a kórházak. Ez így megy már évtizedek óta. Miért? Mert egy csomó felesleges, gagyi kórház van, nincsenek teljesítményi, minőségi követelmények, nincs semmi szerkezetváltás. A pénz hömpölyög ki a lefolyóba, velünk meg adók formájában kifizettetik :-( Káosz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html