Bár alapesetben a kamatcsökkentés általánosságban közvetlenül és közvetve is mérsékeli a hitelterheket, a mostani kamatcsökkentésektől kár lenne sokkal olcsóbb hiteleket várni - közölte a money.hu hitelinformációs oldal. Egyrészt eddig is alacsony volt a kamatkörnyezet, így egy-egy átlagos lakáshitel esetében pár száz forintos havi törlesztőrészlet-csökkentést eredményezhet a kamatvágás. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a bankok beépítik a hitelek árába a lépést, részben a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság, illetve az abból adódó fokozottabb kockázat miatt.

A koronavírus-járvány miatt idén márciusban életbe lépett egy rendelkezés, amely december végéig maximálja a teljes hiteldíjmutatót a fogyasztási hiteleknél, köztük a személyi kölcsönöknél. A szabály szerint ez a thm nem lehet magasabb az alapkamat plusz 5 százalékpontnál, eszerint szerdától 5,6 százalék lehetne a thm a fogyasztási hiteleknél, ám egy másik szabály kimondja, hogy a thm-plafon megállapításánál mindig a félév kezdetekor aktuális alapkamat a kiindulópont.

Mivel július 1-jén még 0,75 százalékos volt az alapkamat, így a személyi kölcsönök thm-je a kamatcsökkentés miatt nem változik automatikusan. Bár a bankok akár mérsékelhetnék is a thm-et, ez a mostani piaci környezetben nem igazán valószínű a már említett bizonytalanságok és a banki szigorítások miatt.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, lesz-e további kamatvágás, de a már említett alacsony kamatkörnyezet miatt nem kell úgy tekinteni az alapkamat-csökkentésekre, hogy azokat követően - azonnal és sokkal - olcsóbbak lesznek a hitelek. Arról nem beszélve, hogy a kamatok csökkenése mellett a kamatok emelkedése sem kizárt, különösen egy évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitel esetében. Ezt a kockázatot pedig a végig - tehát a teljes futamidőben - fix törlesztőrészletű hitelekkel lehet kivédeni.