Hiába emeltek, elmaradtak az áfabevételek

A várakozások szerint az önkormányzatok hiánya 60-70 milliárd forinttal is kevesebb lehet az idénre tervezett 130 milliárd forintnál, ám az uniós támogatások elszámolása miatt a 3,9 százalékos hiánycél szinten marad.
Papp Zsolt, 2009. szeptember 11. péntek, 08:30
Fotó:

A féléves adatok alapján az önkormányzati alrendszer a tervezett 130 milliárd forinttal szemben mintegy 60 milliárd forintos deficittel zárhat az idén - derült ki a Pénzügyminisztérium szokásos havi költségvetési tájékoztatóján. Tavaly az alrendszer még 15 milliárd forintos többlettel gazdálkodott, igaz, az azt megelőző években 100 milliárd forintos volt a hiány, köszönhetően néhány nagy önkormányzatnak, amely képes volt hitelfelvételekkel finanszírozni a költségvetését.

Az önkormányzati alrendszer vártnál kisebb deficitje 0,2 százalékponttal alacsonyabb pénzforgalmi hiányt jelent - vagyis 4,1 százalékot. Az unió által számon kért eredményszemléletű hiány viszont nem változik, ugyanis a PM most jött rá, hogy egyes uniós elszámolások miatt nagyobb lenne a deficit, ám az önkormányzatoknak hála a két ellentétes hatású folyamat kiegyenlíti egymást hatását.

A szaktárca értékelése szerint a második negyedévben a magyar gazdaság elérte a növekedési mélypontot, ami után a második félévben mérséklődhet a visszaesés. Gazdasági növekedésre továbbra is a jövő év második felétől számít a szaktárca - mondta Katona Tamás, a PM államtitkára.

Az államháztartási folyamatokat is változatlannak látja a minisztérium: augusztusban a hiány 97,7 milliárd forint volt, így a deficit az első nyolc hónapban elérte a 913,5 milliárd forintot. Szeptember végére a tárca 1067,7 milliárd forintos hiányt vár, ami meghaladja az egész évre tervezett 991,8 milliárd forintot - vagyis a PM továbbra is állítja, hogy az utolsó három hónapban többlet keletkezik az államháztartásban. Katona szerint az adóbevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak, hasonlóan a kiadásokhoz - látható, hogy a tárcák fegyelmezetten gazdálkodnak.

Egy kis gikszer az áfabevételeknél azért becsúszott. A 223 milliárd forintos nettó bevétel ugyan 20 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál, köszönhetően a júliusi adóemelésnek, ám - közelebbről meg nem nevezett mértékben - mégis eltértek a tárca várakozásaitól. Katona szerint az augusztusi áfabevételi elmaradás nem olyan mértékű, ami veszélyeztetné a költségvetési folyamatokat. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a júliusi áfabevételek még magasabbak voltak a vártnál, amit a forgalmiadó-emelés miatti előrehozott vásárlásokkal magyarázott.

HOZZÁSZÓLÁSOK